7   Verkeer en infrastructuur
 

Introductie
Een goed toegankelijke, duurzame en veilige infrastructuur is van groot belang voor het goed kunnen wonen, werken en recreëren in Strijen. In dit thema gaat het zowel over het wegverkeer, het openbaar vervoer en het langzaam verkeer.   
Ons beleid op het gebied van verkeer en infrastructuur is verankerd in Het Verkeersplan Strijen 2008 en het Beheerplan wegen 2010.

 

Trends
Een relevante trend is de toenemende mobiliteit van mensen en het toenemende autobezit. Een andere trend is ook de toenemende 'mobiliteit' op de digitale infrastructuur, wat wellicht ervoor kan zorgen dat de automobiliteitsgroei op de weg naar de toekomst toe af zal nemen.

Een trend in de agrarische sector is gekoppeld aan de schaalvergroting, wat zich ook uit in 'grotere' en geavanceerdere landbouwmachines. Het bestaande wegennetwerk, met name de van oudsher aanwezige dijken in Strijen, zijn hier niet op berekend. Hierdoor ontstaan conflictsituaties tussen het landbouwverkeer, het reguliere verkeer en het recreatieve verkeer (fietsers, wandelaars en ruiters).

Hoofdlijnen van beleid
In het algemeen streven we als gemeente naar een (verkeers-)veilige en leefbare woonomgeving.  Enkele hoofdelementen van ons beleid op het gebied van verkeer en vervoer zijn:

  • Het verbeteren van de verkeersveiligheid, met een accent op het centrum en aandacht voor veilige langzaam verkeer op de dijken;
  • De aanleg van de randweg , met een goede aanhaking op het bestaande wegennet en een optimale routing voor het openbaar vervoer;
  • Verbeteren van de bereikbaarheid vanuit de randstad (tegengaan files);
  • De bereikbaarheid en toegankelijkheid van Strijen met name voor het recreatieve verkeer (zie eveneens thema ´Recreatie´). 

Het beleid voor verkeer en infrastructuur is uitgewerkt in vier vormen van beleid: