5.6.4   Kern Vaassen - Centrum - Omschrijving
 
Vormgeving Materiaal en kleur Detaillering Beschrijving Beschrijving Beschrijving

Omschrijving
In dit deelgebied onderscheiden de historische linten zich van de meer gesloten bebouwing in het centrum.

Historische dorpsgebieden (organisch gegroeid)
Het gebiedstype kenmerkt zich door relatief kleinschalige bebouwing met daarbinnen een zekere variatie. Binnen deze gebieden zijn vaak inbreidingen gerealiseerd in de van oudsher grote erven en tuinen. In Vaassen vormen de inbreidingen aan de Parkweg en de Hovenierstraat aparte buurtjes. Aan de Parkweg zijn de individueel gebouwde vrijstaande woningen groter en gevarieerder van aard dan elders in het deelgebied.

De Hovenierstraat is projectmatig gebouwd en bestaat uit twee onder een kap woningen. Op enkele plaatsen en met name langs kruisingen van belangrijke wegen komt verdichting voor. Naast wonen zijn er functies als detailhandel en ambachten. In Vaassen treffen we onder meer de oude molen aan. Verder komen enkele woonstraten uit op het landgoed Cannenburgh. Deze historische elementen versterken de structuur van het dorp en vereenvoudigen de oriëntatie. Het dorpshart van Vaassen heeft een winkelstraat waar de lintbebouwing aaneengesloten is. Door een consequente inrichting vormt het straatbeeld een eenheid. De gevels zelf zijn zeer gevarieerd, gebouwd in uiteenlopende tijden in diverse vormen en met verschillende materialen. Onderscheid is te maken tussen lintbebouwing en inbreidingen. De onderste bouwlaag is open van karakter en voorzien van een winkelpui. Boven de winkels wordt gewoond in bovenwoningen. Bijgebouwen zijn niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Historische dorpse bebouwingslinten
Langs de oudere hoofdwegen en uitvalswegen zijn vanuit de historische bebouwingskernen in de loop der tijd bebouwingslinten ontstaan. Ook ontstonden langs secundaire landwegen op strategische plekken bebouwing. Veel van deze bebouwingslinten zijn later opgenomen in nieuwe wijken. Vaak is de oorspronkelijke samenhang in het wegennet nog herkenbaar, maar soms zijn het slechts fragmenten in een nieuwe omgeving. Aan het beeld van deze routes is de ontstaansgeschiedenis van de gemeente binnen de oorspronkelijke landschappelijke omgeving af te lezen.

De linten hebben een meer open structuur met vrijstaande bebouwing voorzien van een voortuin. De erfscheiding is laag, van hout of in de vorm van een heg. De bebouwing staat losjes in een rooilijn parallel aan de weg, die vaak in een laanstructuur is aangeplant. De vrijstaande woningen zijn vaak variaties van hetzelfde archetype variërend van historisch tot modern. Kenmerken van dit archetype zijn: één bouwlaag met gemetselde topgevels en een zadeldak, de nokrichting dwars op de weg en gedekt met donkere (gesmoorde) dakpannen. De woning is opgetrokken uit bruine baksteen en heeft houten kozijnen. De kleur standgroen komt vaak voor in het schilderwerk in combinatie met gebroken wit. Bij de detaillering zijn de consequent toegepaste dakoverstekken opvallend. Bijgebouwen zijn vaak in dezelfde stijl opgetrokken en hebben als zij vrijstaand zijn eveneens een zadeldak. Aangebouwde bijgebouwen of uitbouwen zijn plat of aangekapt.

Kernkwaliteiten
Het behoud van het karakter van de historisch gegroeide dorpsgebied is van groot belang voor de identiteit van het dorp Vaassen als geheel. Het beleid is gericht op behoud en waar nodig versterking van de ruimtelijke karakteristiek. Deze komt vooral tot uitdrukking in het kleinschalige en individuele karakter van de bebouwing. Nieuwe bebouwing zal wat betreft maat en schaal en ook wat betreft kleur- en materiaalgebruik in harmonie met de bestaande bebouwing ontworpen moeten worden. Bij de inrichting van de openbare ruimte, het gebruik van straatmeubilair en het toepassen van reclame is terughoudendheid gewenst. De samenhang van het historisch dorpsgebied met zijn kenmerkende detaillering is kwetsbaar.