5.3.4   Kern Epe - Vrijstaande woningen en complexen - Omschrijving
 
Vormgeving Materiaal en kleur Detaillering Beschrijving Beschrijving Beschrijving

Omschrijving
In dit deelgebied zijn drie subgebieden aanwezig. Noordwestelijk en in het noorden van het centrum bevinden zich parkachtige woongebieden, westelijk van het dorpshart de thematische inbreidingen en oostelijk van de Heerderweg individuele woningbouw. Ook zijn er in dit gebied grote bebouwingscomplexen (instituten) zoals de bejaardentehuizen De Rozenhof en De Boskamp en de openbare school De Springborn. Het zijn markante gebouwen die ook als oriëntatiepunten functioneren. Kleine groenstructuren zoals het K.C. van Neslaantje en een groen ingericht gebied nabij de Rabobank versterken de ruime opzet van de wijken.


Bejaardentehuis De Rozenhof - bekijk in streetview

Parkachtige woongebieden
Met parkachtige woongebieden worden ruim in het groen opgezette woonwijken bedoeld. De samenhang in het omgevingsbeeld wordt met name bereikt door de breed opgezette en groen ingerichte woonstraten, de maat van de bouwmassa’s en de groen ingevulde ruimte daartussen. In dit parkachtige woongebied, met als ruggengraat in het noordwestelijke gedeelte de Burgemeester van Walsemlaan en in het noordelijke gedeelte de Dellenweg, is de overgang tussen privé en openbaar meestal aangegeven via een hekwerk, haag of anderszins. Er is ook veel aandacht en zorg besteed aan de tuinen en de beplanting. Het groene karakter en het straatprofiel zijn ook versterkt door de grote bomen. De bebouwing bestaat voor het merendeel uit forse vrijstaande woningen (een laag en stevige kap - soms plat dak - met nokrichting dwars of haaks op de weg en gedekt met oranjerode en antraciet pannen of riet) met verschillende gevels. De woningen zijn opgetrokken uit baksteen (oranjerood, donkerrood, bruingrijs en soms wit geschilderd) en hebben houten kozijnen. De meest voorkomende kleuren in het schilderwerk zijn standgroen in combinatie met gebroken wit. Een voorbeeld van parkachtig woongebied ligt langs de Burgemeester van Walsemlaan en de Willem Tellstraat.


Parkachtig wonen aan de Burgemeester van Walsemlaan

Thematische inbreidingen
Deze nieuwe woongebieden worden gebouwd binnen bestaande kernen op stukken grond die vrij komen door verlies van functie. Ze zijn marktconform gebouwd en krijgen een duidelijk imago mee dat onder meer naar voren komt in een uitgesproken architectuur. Bij de ontwikkeling van deze gebieden is veel aandacht besteed aan de architectonische/stedenbouwkundige uitstraling. De inrichting van de openbare ruimte is met zorg ontwikkeld. De woningen tussen de Tongerenseweg en de Albert Schweitzerlaan en langs de Leeuwerikweg zijn een voorbeeld van een inbreiding in dit deelgebied.


Straatprofiel: hoge bomen aan de Dellenweg - bekijk in streetview

Individuele woningbouw
Het zijn veelal vrijstaande, gevarieerde woningen van een of twee bouwlagen met kap. De straten en buurten hebben een groen en vaak dorps karakter (bijvoorbeeld de Vlijtweg). De erven zijn begrensd door lage hagen en tuinmuurtjes. De woningen zijn meestal individueel ontworpen en hebben daardoor een eigen en herkenbaar gezicht. Dit wordt versterkt door de gevarieerde kleur- en materiaaltoepassing (rode en oranjerode metselwerk, wit gepleisterde gevels), dakvormen en nokrichtingen. De met aandacht gedetailleerde gevels en uitbouwen zoals erkers zorgen voor een rijke uitstraling van de woningen. Ondanks de vele verschillende woningen en de stedenbouwkundig opzet (er zijn ook monumentale villa’s aanwezig op de hoeken van de Prinses Julianalaan en de Slathstraat) heerst er, ook dankzij de hoge bomen, een rustige sfeer.


Willem Tellstraat: aandacht voor voor- en zijgevel

Kernkwaliteiten
Het welstandsbeleid is gericht op instandhouding van de kwaliteit van de verschillende woongebieden. Voor de parkachtige woongebieden dient het groene karakter van de tuininrichting en van de erfafscheiding behouden te blijven en de aan- en uitbouwen mogen de openheid van het bebouwingskarakter niet aantasten. Bijzondere aandacht gaat uit naar behoud van het karakter van het lanenstelsel. Bij thematische inbreidingen zijn stedenbouwkundige opzet, compositie van het straatbeeld, vormgeving en expressie essentieel. Rust in het straatbeeld, openheid en individualiteit van de bebouwingsopzet en aandacht voor het groene karakter vormen de basis voor de individuele woningbouw.


Vlijtweg: geschakelde woningen met platte daken