10   Aanvragen van een omgevingsvergunning
 

Voor informatie over het indienen van bouwplannen kan men terecht bij de afdeling Publiek in het gemeentehuis.
Allereerst zal gekeken worden of voor het bouwplan een omgevingsvergunning nodig is. Voor een aantal kleinere bouwwerken, de omgevingsvergunningvrije bouwwerken, is dit volgens de Woningwet en Wabo niet nodig. De gemeente adviseert om vóór het uitvoeren van vergunningsvrije bouwplannen toch contact op te nemen met de afdeling publiek zodat advies en inlichtingen kunnen worden gegeven. Dan kan eventueel repressief ingrijpen (achteraf) door de gemeente voorshands worden voorkomen. Repressief toezicht is mogelijk indien een (vergunningsvrij) bouwwerk achteraf in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand. Dit kan tot gevolg hebben dat het bouwwerk alsnog moet worden aangepast of in ernstige gevallen moet worden afgebroken.
Indien voor een bouwwerk een omgevingsvergunning nodig is, geeft de ambtenaar inzicht in de bepalingen van het bestemmingsplan, de bouwverordening en indien van toepassing de monumentenverordening.
Deze wettelijke kaders vormen de randvoorwaarden waarbinnen het bouwplan door de gemeente zal worden getoetst.
Ten behoeve van de welstandstoets zorgt de ambtenaar voor de benodigde bescheiden om het bouwplan te kunnen toetsen. Relevante informatie voor het beoordelen van bouwplannen is o.a.:

  • het gemeentelijk welstandsbeleid;
  • bestemmingsplanbepalingen;
  • redengevende beschrijvingen (bij beschermde monumenten en gezichten);
  • beeldkwaliteitplannen;
  • andere relevante stedenbouwkundige visies;
  • (lucht)foto’s.

Bij het vooroverleg wordt het bouwplan bekeken aan de hand van een schetsplan. Dure bouwkundige tekeningen hoeven in deze fase nog niet te worden aangeleverd.