3.2   Ambities op het gebied van wonen en woonomgeving
 

Op het gebied van `wonen en woonomgeving` zetten we ons extra in voor:

  1. Hoogwaardig en aantrekkelijk, groen wonen met stedelijkheid binnen handbereik;
  2. Inspelen op regionale vraag, op zoek naar de niches voor de regio. Eigen behoefte en regionale opvang gaan hand-in-hand;
  3. Aalst en Waalre niet gelijk maar wel gelijkwaardig: juiste (nieuwe) woonmilieus op de juiste plek;
  4. Inspelen op innovatieve technieken, mogelijkheden & behoeften in het wonen en inzetten op duurzaamheid.  

Deze hoofdkeuzen werken we hierna verder uit. Voor uitgebreide toelichting en details verwijzen we naar onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt.

   

Ad 1. Groen wonen met stedelijkheid binnen handbereik
Wonen in Waalre betekent wonen in een rustige, groene parel met goede voorzieningen en het stedelijk aanbod binnen handbereik. Waalre wil die positie van groene randgemeente handhaven en versterken. Behoud van het authentieke dorpse karakter staat daarbij voorop. Waalre behoort tot een selecte groep gemeenten die een zeer hoogwaardige woonkwaliteit in het groen kunnen bieden. Zulke woonmilieus zijn basisvoorwaarden voor het kunnen benutten van  economische potenties. Zij kunnen immers huisvesting bieden aan kader en kenniswerkers in de voor de regio belangrijke bedrijvigheidssectoren. We zien dit als een belangrijke bijdrage van Waalre aan de economische ontwikkeling van Zuidoost Brabant en zetten ons ervoor in, om dit te kunnen blijven bieden. 

Ad 2. Eigen behoefte en regionale opvang hand-in-hand
Waalre wil huisvesting bieden aan alle doelgroepen en leeftijdscategorieen. Exclusief wonen is, vooral in de beeldvorming, een belangrijk kenmerk van de gemeente, maar dat geeft een eenzijdige voorstelling van zaken. In feite is er een woningaanbod voor een diversiteit aan doelgroepen. We willen die diversiteit versterken en de ontbrekende schakels in het aanbod toevoegen. Daarmee wordt het beter mogelijk dat woningzoekenden, van starter tot senior, binnen de gemeente stappen in hun wooncarrière kunnen maken. Daarnaast zijn er kansen voor CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap), initiatieven uit de maatschappij, waarbij starters maar ook ouderen in eigen beheer een woonontwikkeling tot stand brengen.

In het gemeentelijk beleid staat voorop dat de regionale opvangfunctie van Waalre het voorzien in de woningbouwbehoefte van de `eigen bevolking` niet in de weg mag staan. Er is in beginsel ruimte genoeg om beide te honoreren. De gemeente wil dit nauwkeurig bewaken.

Ad 3. Aalst en Waalre niet gelijk maar wel gelijkwaardig
De kernen Aalst en Waalre zijn in het gemeentelijke beleid volkomen gelijkwaardig. Beiden verschillen echter van karakter: Aalst is meer een forensendorp en heeft, mede door de appartementsbouw, een wat stadser karakter. Het dorp Waalre is ' dorpser' van aard. De vroegere tegenstelling tussen beiden is sterk gesleten en de gemeente heeft niet de neiging om beide wat het wonen betreft verschillend te behandelen. We streven naar één woningmarkt binnen de gemeente Waalre. Wel zien we het als een uitdaging om in iedere kern woningbouwlocaties te ontwikkelen, op een wijze dat bijgedragen wordt aan de identiteitsversterking van het eigen dorp.  

Ad 4. Inspelen op nieuwe technieken & behoeften en inzetten op duurzaamheid
De bedrijven op de High Tech Campus richten zich deels op nieuwe consumer products; de laatste snufjes op gebied van zorg en wonen. We staan ervoor open, wanneer deze technieken als pilots toegepast worden in delen van de gemeente Waalre en of bij experimentele woonprojecten. Het initiatief hiervoor ligt bij de ondernemers en ontwikkelende partijen. In ons beleid is verankerd dat nieuwe wijken  voorzien worden van glasvezel. In de bestaande wijken wordt dit in de nabije toekomst uitgerold, hiermee is de infrastructuur dus voorbereid op komende technische innovaties. 

Duurzaamheid: het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid richt zich in beginsel op alle facetten van het maatschappelijke leven. Waar het om wonen gaat, heeft de gemeente het voornemen om met ontwikkelaars tot afspraken te komen over de duurzaamheid van de nieuwbouw. Dit betreft naast energiezuinigheid, ook het materiaalgebruik.

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofdbeleidslijnen rondom het thema wonen en woonomgeving verwijzen we graag naar de onderdelen: