1.3.3   Hoofdkoers het (groene) Hart, de middenstip
 

3. De middenstip, het groene hart van de gemeente: verbinding door groen en verknoping van routes
Vanuit verschillende hoeken en in een groot aantal discussies is de toekomst van het tussengebied tussen de beide kernen, reeds belicht in het verleden. Door de brand in het gemeentehuis wordt deze discussie nog eens 'aangewakkerd'. In deze structuurvisie wordt ervoor gekozen om het gebied niet te ontwikkelen als 'centrumgebied', maar in te zetten op het behoud en versterking van de centrumvoorzieningen in beide kerkdorpen. Een zorgvuldige ontwikkeling is van het grootste belang, zowel gezien de (groene) waarden als ook het schaarse ontwikkelingsprogramma.

Het gebied behoudt hoofdzakelijk zijn groene (buffer)functie, waardoor het juist bijdraagt aan het afbakenen van de identiteit van de gemeente: een groene gemeente met overzichtelijke en herkenbare dorpen. Het gebied als geheel zit echter zeer zeker niet op slot. Het gebied vervult een belangrijke functie in het verknopen van de kernen, niet alleen door de groene buffer en infrastructuur, maar ook doordat er een locatie is waar tijdelijke evenementen georganiseerd kunnen worden voor de gemeente als geheel. 

Functionele (gebouwde) ontwikkeling in het gebied is mogelijk wanneer dit ten nutte van de gehele gemeente is. Nieuwbouw vindt alleen plaats wanneer deze opgaat in het landschap en een ondersteuning vormt van de groene robuuste bufferfunctie van het gebied. Dit kan bijvoorbeeld betekenen: veel glas en parkeren ondergronds. Gedacht kan ook worden aan het geven van een breed gewaardeerde functie, zoals een stadspark of beeldentuin. De langzaamverkeersverbinding tussen beide dorpscentra dient te worden geoptimaliseerd. Vanaf de te realiseren hoogwaardige fietsverbinding over het voormalige spoortracé worden de dorpscentra dan ook beter bereikbaar voor recreanten vanuit Eindhoven en Valkenswaard.

De volgende ingrediënten bepalen het toekomstbeeld van dit deelgebied:

  1. middengebied als groene geleding tussen de twee kerkdorpen, voorkomen van dichtslibben van dit gebied, behoud aantrekkelijke groene ambiance;
  2. op termijn mogelijk gebouwde ontwikkeling voor gemeentebrede functies;
  3. aanvullende gemeentebrede functies (zonder bebouwing) een plek bieden, met behoud van het aanwezige groen;
  4. verknoping van de oostwest en noordzuid gerichte fietsroutes, kans voor een toeristisch overstappunt in combinatie met de aanwezige publieksfuncties.

Uitsnede structuurvisiekaart: deelgebied Middengebied, Groene Hart. Voor legenda wordt verwezen naar de structuurvisiekaart als geheel.

Voor de koers voor de andere gebieden: