1.3.2   Hoofdkoers Westrand Waalre
 

2. Westrand Waalre: kleinschalig wonen, ondernemen en boeren tussen dorp en Dommel en het versterken van de belevingswaarde van het Dommeldal.
Als er binnen de gemeente Waalre al gebieden zijn waar agrarisch ondernemen ook naar de toekomst toe mogelijk moet zijn, is het dít gebied wel. Niet alleen als drager van het landschap, maar ook als economische functie. Maar dit betekent niet dat er geen ruimte is voor andere functies. In een dusdanig geliefd en gewild gebied, nabij de kern Waalre, de stad Eindhoven en omgeven door groengebieden, is het een logische ontwikkeling dat de agrarische sector geleidelijk ontwikkelt naar (kleinschalige) verbrede bedrijven. Dit betekent niet per definitie biologisch. Deze bedrijven kunnen verweven worden met natuurontwikkeling (langs de Dommel), landschapsversterking, extensieve en routegerichte recreatie en kleinschalige, dorpse woningbouwontwikkelingen passend bij het landschappelijke draagvermogen en met respect voor de waarden zoals het beschermde dorpsgezicht van Het Loon.

Er ligt voor de gemeente nog een beperkte zoekopgave voor woningen in de periode tot 2030. Hiermee wil en moet de gemeente ook inspelen op de regionale behoefte, niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief. Door de kern Waalre naar de toekomst toe, heel geleidelijk, organisch te laten groeien in plaats van gepland te ontwikkelen, nemen de mogelijkheden voor dorps wonen toe. Denk aan de historisch gegroeide hoevestructuur. Hieraan is grote behoefte, bijvoorbeeld bij forensen gericht op Eindhoven, en er wordt aangesloten bij de Waalrese kenmerken: authentiek, dynamisch en exclusief.. Een deel van deze ontwikkelingen vindt plaats op reeds bekende woningbouwuitleglocaties (met name de Heuvel) en deels betreft het incidentele vernieuwbouw in de benoemde hoevestructuur. Gecombineerd met deze woningbouwontwikkeling zijn er mogelijkheden voor recreatieve ontwikkelingen, waarbij relaties worden gelegd met de bestaande voorzieningen als de Volmolen.

Realisatie van nieuwe infrastructuur door dit gebied is niet aan de orde. Door het afwaarderen van de route door het dorp Waalre en de aanleg van de Westparallel, neemt de verkeersintensiteit fors af en wordt een flinke verbetering bereikt op het gebied van leefbaarheid en milieukwaliteit in Waalre. Voor ons blijft het echter een aandachtspunt, dat voorkomen moet worden lokaal knelpunten ontstaan. Door kleinschalige ontwikkelingen te lokaliseren direct in de nabijheid van de bestaande wegen, kan het verkeer goed worden afgewikkeld. Samengevat bepalen de volgende ingrediënten het toekomstbeeld:

  1. verbrede landbouw in combinatie met nieuwe woonvormen in oude hoevestructuur;
  2. beperkte woonuitbreiding, afronding van de bebouwde kom van Waalre, inzetten op exploitatie van De Heuvel;
  3. woonuitbreiding ten behoeve van eigen bevolking maar ook voor opvang regionale behoefte;
  4. Campusachtige ontwikkeling zoals beschreven in de Gebiedsvisie Westrand Waalre, met sport- en andere maatschappelijke voorzieningen;
  5. versterking routestructuur langs de Dommel, doorkoppeling met gebieden aan de overzijde van de Dommel;
  6. natuurontwikkeling aan de Dommel, koppeling van de landschapsstructuur aan de Groene Mantel aan de noordzijde en versterking van de belevingswaarde van het Dommeldal;
  7. respect voor waarden, zoals het beschermde dorpsgezicht;
  8. ontsluiting niet via nieuwe hoofdinfrastructuur, maar aansluting zoeken met bestaande wegenstructuur;
  9. uitbreiding langzaam verkeersroutes, met name in en richting het Dommeldal.

Uitsnede structuurvisiekaart: deelgebied Westrand Waalre. Voor legenda wordt verwezen naar de structuurvisiekaart als geheel.

Voor de koers voor de andere gebieden: