29.29.8   Vijf deelgebieden gemeente Waalre
 

Het gemeentelijk grondgebied van Waalre kan in vijf ruimtelijk landschappelijke deelgebieden worden ingedeeld, in de bijlage worden deze benoemd en beschreven.

  1. Beekdalen van Dommel en Tongelreep
    Water (kwelpotentie) en ecologie zijn de belangrijkste kwaliteiten in de beekdalen. Daarnaast hebben de beekdalen een hoge landschappelijke en recreatieve waarde (beleving).
  2. Bosgordels tussen Aalst en Waalre en Aalst-oost
    De bosgordels bepalen in belangrijke mate het groene (landschappelijke) gezicht van de gemeente. Voor de visueel-landschappelijke beeldvorming en de kwaliteit van het woonmilieu zijn de bossen een zeer belangrijke kwaliteit. Daarnaast hebben de bossen ook (potentiele) ecologische, hydrologische en recreatieve waarden.
  3. Cultuurhistorisch landschap
    Grote delen ten zuidwesten van Waalre bestaan uit een kleinschalig verwevingsgebied met hoge cultuurhistorische en archeologische waarden. Het beschermd dorpsgezicht Loon met omliggende linten en akkers is een typisch voorbeeld van de hier aanweizge kwaliteiten. Dit landschap is `opgespannen` tussen het Dommeldal en de kern Waalre. Ten zuiden van Ekenrooi ligt een vergelijkbaar landschap (tussen de bossen en de Tongelreep).
  4. De kernen Aalst en Waalre
    Aalst is ontwikkeld vanuit een aantal oude linten (onder andere Gestelsestraat, Dorpstraat, Raadhuisstraat). De cultuurhistorische radiale structuur is radicaal onderbroken door de Eindhovenseweg. Tussen de diverse linten liggen gebieden met een grote diversiteit aan bebouwing en functie. Aan de noord-, west- en oostzijde (Ekenrooi) van de kern zijn de laatste decennia woonuitbreidingen gerealiseerd. Aan de zuidzijde is een groot villagebied ontwikkeld (boswonen). Aalst kent diverse inbreidingsmogelijkheden. Aalst is omgeven door hoge landschappelijke kwaliteiten en zit nagenoeg `op slot`. Nagenoeg overal is het omgeven door duurzaam buitengebied.
    Waalre heeft nog sterker dan Aalst het karakter van het Kempische dorp. Waalre heeft een duidelijke cultuurhistorische radiale structuur. Tussen en achter deze linten liggen de `afwisselende` achtergebieden. Daaromheen liggen de planmatige uitbreidingen welke veelal grenzen aan het aantrekkelijke buitengebied (bos of cultuurhistorisch landschap). Waalre kent diverse inbreidingsmogelijkheden. Met uitzondering van de noordzijde is Waalre omgeven door duurzaam buitengebied, hierbinnen zijn geen stedelijke ontwikkelingen wenselijk. Aan de westzijde liggen nog zeer beperkte mogelijkheden ten oosten van Rooisestraat. Daarnaast biedt Waalre allerlei mogelijkheden voor herontwikkelingen (wonen, werken, recreatie en natuur). Delen van Waalre-west en Waalre-noord kennen een hoge archeologische verwachtingswaarde. Bij planologische vervolgstappen is nader archeologisch vereist.
  5. Jonge ontginningen
    Het grootste deel van de voormalige heidegebieden zijn in de vorige eeuw opgebost. Slechts beperktere delen aan de noordzijde zijn ontgonnen voor de landbouw, hier is een grootschalig en open landschap ontstaan. Het gebied aan de oostzijde van Ekenrooi wordt ontwikkels als woon- en natuurgebied. Een deel van het gebied ten noorden van Waalre is in de loop van de jaren `verschraald`. Door allerlei ruimtelijke ingrepen (vuilstort, zandwinning, hoogspanningsleiding) heeft het deel ten zuiden van de hoogspanningsleiding weinig landschappelijke kwaliteiten. In het gebied ten noorden hiervan zijn de ecologische en landschappelijke kwaliteiten hoger.

Naast deze indeling heeft een analyse van de gemeente plaatsgevonden volgens de lagenbenadering:

- klik hier voor een beschrijving van de bovenste laag

- klik hier voor ene beschrijving van de middelste laag 

- klik hier voor een beschrijving van de onderste laag