29.29.2   Scenario People
 

Onderstaande beschrijving omvat een min of meer extreme ontwikkelingsrichting, welke op zichtzelf niet realistisch is. De scenariodiscussie is bedoeld als hulpmiddel, om grip te krijgen op de hoofdlijn (het accent) van de ontwikkelingsrichting voor de gemeente en de deelgebieden daarbinnen. De uiteindelijke structuurvisiekaart is ontstaan uit een integrale, realistische discussie en afweging van de scenario's. De scenario's hebben hiervoor als inspiratie en hulpmiddel gediend.



Waalre volgens het PEOPLE-scenario (fictieve omschrijving)
In het scenario 'people' is alle ruimte voor het faciliteren en ondersteunen van individuele wensen en behoeften. Uiteraard zijn er grenzen en gelden de wettelijke kaders en randvoorwaarden. Daarbij zijn ook bij dit scenario de Waalrese kernwaarden het uitgangspunt: authentiek, dynamisch en exclusief. Dit betekent een kwaliteit en een goede landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing.

In de huidige tijd is de oorspronkelijke motor van de ruimtelijke ontwikkeling – de vastgoedontwikkeling - tot stilstand gekomen. De individuele ontwikkelingsdrang van bewoners en ondernemers is de nieuwe motor geworden van het op gang brengen en houden van noodzakelijke gebiedsdynamiek. Als overheid zien we het daarom als een uitdaging om grip te krijgen op de individuele investeringswensen en te trachten waar mogelijk ons collectieve algemene belang hierop aan te laten sluiten, waardoor een gezamenlijk belang en beoogd doel ontstaat. De structuurvisie geeft kaders en vertrekpunten, waar nodig gebiedsgericht, voor particuliere investeringswensen die niet passend zijn binnen de geldende juridische kaders. Hieraan wordt een kwaliteitsimpuls gekoppeld, welke zowel in het belang is voor particulier als ook in het algemeen belang. Voorbeelden van een dergelijke kwaliteitsimpuls liggen op het gebied van landschapsbeleving, natuurontwikkeling, een bijdrage voor speelvoorzieningen danwel een bijdrage aan de oplossing van het parkeervraagstuk. Kwaliteitsimpulsen in de bebouwde omgeving en in het overgangsgebied naar buiten (de dorpsranden), hebben de voorkeur ten opzichte van kwaliteitsimpulsen in het buitengebied.

Als gemeente ligt dè prioriteit in dit scenario bij het behoud en versterken van de sociaal-maatschappelijke voorzieningen, die het mogelijk maken om op dorpse schaalniveau van de kernen Aalst en Waalre aangenaam te leven. Door een goede fysieke en digitale bereikbaarheid worden deze voorzieningen dichtbij de mensen gebracht.  

Grootschalige, planmatige ontwikkelingen, gericht op winst voor één partij horen niet thuis in dit scenario. Dit wil niet zeggen dat er alleen nog maar incidentele ontwikkelingen plaatsvinden: particulieren en organisaties zoeken elkaar op.

Voor de ontwikkeling van de gebruiksfuncties betekent dit scenario:

  • Wonen: voor de bestaande woningen wordt het eenvoudiger om deze aan te passen aan de veranderende woonwensen, dit geldt ook voor het samenvoegen en splitsen van woningen. Verzoeken voor het toevoegen van woningen in het buitengebied (niet alleen in de linten of op locaties van vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing, maar ook in het bos), nemen we als gemeente serieus in overweging en kijken hoe we hier-bij het gezamenlijke belang kunnen bereiken. Grotere projectmatige ontwikkelingen vinden plaats op initiatief van een samenwerkingsverband van bewoners (collectief particulier ondernemerschap). Hierbij ondersteunen vaak ook corporaties en zorginstanties, waardoor de levensloopbestendigheid van de woningen en de woonomgeving (het aan te reiken voorzieningenpakket) gewaarborgd is.   
  • Werken: accenten op het gebied van werken liggen bij het nieuwe werken (flexibel en aan huis), op het gebied van (zorg)voorzieningen en recreatie. De agrarische ondernemer krijgt meer mogelijkheden voor verbreding van activiteiten, maar ook voor de realisatie van een tweede woning ten behoeve van mantelzorg / de rustende boer.   
  • Voorzieningen: het behoud van sociaal-maatschappelijke voorzieningen, met kwaliteit, adequaat toegesneden op de demografische ontwikkelingen en goed bereikbaar  voor eenieder heeft de prioriteit. Belangrijke voorwaarde daarvoor is concentratie in de centra en een ontsluiting met openbaar vervoer. Dit ligt in het verlengde van het enkele jaren geleden geïntroduceerde concept van de ‘bruine loper’. Het ontwikkelen van nieuwe voorzieningenlocaties, aanvullend op de huidige locaties is niet aan de orde. Optimaal en multifunctioneel ruimtegebruik staat voorop.   
  • Recreatie: het accent ligt bij voorzieningen en faciliteiten voor de Waalrese bevolking, waarvan natuurlijk ook inwoners uit de regio gebruik mogen maken. Gedacht kan worden aan het vervolmaken van de ommetjes, korte daguitjes (zwemmen, midgetgolf, paardrijden e.d.) en kleinschalige horecavoorzieningen gekoppeld aan de langzaamverkeerroutes.
  • Verkeer: het optimaal afwikkelen van het interne bestemmingsverkeer staat voorop, gecombineerd met het beperken van de aan gemotoriseerd verkeer gekoppelde overlast voor de bewoners.

- klik hier voor de beschrijving van het scenario Planet (bijlage 29.29.1)
- klik hier voor de beschrijving van het scenario Profit (bijlage 29.29.3)
- klik hier om terug te gaan naar het hoofddocument: de introductie van de scenario' (onderdeel 1.2)