Voorwoord
 

Welkom in de digitale structuurvisie voor de gemeente Waalre. In deze structuurvisie leggen we als gemeentebestuur de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid voor de komende jaren vast. We zetten door op het spoor zoals ingeslagen met de Toekomstvisie Waalre 2020 en andere beleidsdocumenten. Alleen op onderdelen wijken we beperkt af, waarmee we voorsorteren op economische en demografische trends. We willen breed de aandacht ' focussen' op die koers voor Waalre en Waalre promoten. Dat gebeurt nu onvoldoende. Daarnaast blijkt dat er voor bepaalde deelgebieden nog geen duidelijke koers is: daarop geven we antwoord in deze structuurvisie. 

Hoofdkoers voor de gemeente Waalre
De gemeente Waalre is een sterk samenhangende en saamhorige gemeente, goed bereikbaar en met een grootstedelijk voorzieningenpakket en werkgelegenheid binnen handbereik. De basis van die sterke samenhang en saamhorigheid ligt in de ontstaansgeschiedenis: de grotendeels door natuurgebieden omsloten dorpen Waalre-dorp en Aalst, de vele cultuurhistorische waarden daarbinnen, de omvangrijke bosgebieden en het kleinschalige landschap met gehuchten daaromheen. Deze waarden en het feit dat we onderdeel zijn van Brainport Avenue, gelegen tegen Eindhoven met haar stedelijke voorzieningen en de Hightech Campus, maken Waalre uniek in de regio. Dit biedt veel kansen. We zien het als belangrijkste opgave, om die kansen zodanig te verzilveren dat dat niet ten koste gaat van de vele natuur-, cultuurhistorische- en woonkwaliteiten, maar juist leidt tot een versterking daarvan! Dit vraagt om een zorgvuldig, maar ook dynamisch evenwicht.

Het koesteren, behouden en versterken van de authentieke en exclusieve waarden, betekent niet dat die gebieden op slot gaan. Juist door ontwikkelingen mogelijk te maken en hiervoor kaders en randvoorwaarden te formuleren, kan een kwaliteitsversterking bereikt worden. Dat is wat we doen we met deze structuurvisie. Via deze link (naar onderdeel 1.1) kunt u de volledige beschrijving van de hoofdkoers openen.


   

Intensief samenwerkingstraject
De structuurvisie hebben we opgesteld in overleg met een klankbordgroep, waarin diverse partijen uit de samenleving vertegenwoordigd zijn (zoals corporatie, zorgorganisatie, ZLTO, ondernemersvereniging). Bij de start hebben we op 19 oktober 2011 bij deze partijen interviews afgenomen, welke de richting van de koers mede hebben bepaald. Via deze link kunt u de filmpjes van deze interviews bekijken. Een zogenaamd polls (soort digitale enquete) is door circa 600 mensen uit onze gemeente ingevuld, dat is een hoge respons. Daarnaast hebben de resultaten van de dorpenavond in het voorjaar van 2012 verder invulling gegeven aan deze koers, zoals verwoord in deze structuurvisie. Op deze dorpenavond waren veel mensen uit zowel Waalre, als Aalst en het buitengebied aanwezig. De conceptstructuurvisie is in twee ronden besproken in een raadswerkgroep, de stuurgroep (het College van B&W) en de genoemde klankbordgroep. 

In de periode 29 mei t/m 26 juni 2013 heeft de terinzagelegging plaatsgevonden van de ontwerpstructuurvisie. In die periode zijn twee inloopspreekuren georganiseerd. Tijdens de periode van terinzagelegging zijn 4 schriftelijke reacties ontvangen. In de bijgevoegde inspraakrapportage zijn deze reacties samengevat en behandeld. Naar aanleiding van deze reacties is de structuurvisie op onderdelen aangepast. De structuurvisie is vervolgens op 17 september 2013 door de gemeenteraad vastgesteld. Op onze gemeentelijke website, is een specifiek deel gewijd aan de structuurvisie: www.waalre.nl/wonen&leven/structuurvisie.

Opzet digitale structuurvisie
Op deze openingspagina van de structuurvisie treft u aan de rechterzijde verschillende ingangen aan: rechtsboven is de beleidsmatrix opgenomen. Hierin hebben we de beleidsuitspraken en toelichting daarop thematisch toegankelijk gemaakt. Wanneer u op een cel klikt, komt u in de achterliggende teksten. In het midden ziet u de structuurvisiekaart. Wanneer u hierop klikt opent zich in een apart scherm een groter formaat. Daarin is ook de legenda interactief gemaakt (beide delen). Wanneer u klikt op een legendaeenheid, opent zich een apart scherm met een toelichting. Rechtsonderaan treft u de 'rapportageingang', deze werkt als een gewoon boekwerk, waar u doorheen kunt navigeren. Bij deze rapportageingangt treft u ook een knop aan via welke u de gehele rapportage kunt inzien, met helemaal onderaan een printknop waarmee u de gehele structuurvisie (niet opgemaakt) kunt printen (circa 60 A4 pagina's). Via de beleidsmatrix ingang en de rapportageingang, kunt u telkens ook per onderdeel een print maken. In de bijlagen (toegankelijk via deze link) is een korte introductie op het navigeren in deze digitale structuurvisie opgenomen. Wanneer u vragen hebt over de structuurvisie kunt u met de gemeente contact opnemen.  

- klik hier voor de introductie van de structuurvisie 'Focus op Waalre, een structuurvisie voor de gemeente' (onderdeel 1)
- klik hier voor de hoofdkoers van de structuurvisie (onderdeel 1.1)
- klik hier voor een introductie van de gebruikte scenario's (onderdeel 1.2)
- klik hier voor de koers per deelgebied (onderdeel 1.3)
- klik hier voor een beschrijving van de positie en status van de structuurvisie (onderdeel 1.4)