6.2   Ambities op het gebied van recreatie en toerisme
 

Naast onze basisverantwoordelijkheid, zetten we ons op het gebied van toerisme en recreatie, samen met de betrokken partijen en ondernemers extra in voor:

  1. Het versterken van het toeristisch-recreatief profiel in het algemeen;
  2. Complete routes en aantrekkelijke dagrecreatieve voorzieningen;
  3. Het versterken van de mogelijkheden voor verblijfsrecreatie;
  4. Realisatie Recreatieve Natuurpoorten

Deze hoofdkeuzen werken we hierna verder uit. Voor uitgebreide onderbouwing en details verwijzen we graag naar de onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt.

   

Ad 1. Versterken toeristisch-recreatief profiel in het algemeen met accenten in specifieke gebieden
Waalre is een heel aantrekkelijk, divers gebied. Daar zijn we trots op, die trots is echter in het verleden onvoldoende stevig uitgedragen, onvoldoende breed gepromoot. Onze ligging tegen het grootstedelijke Eindhoven aan, biedt veel kansen om voor de Eindhovense bevolking de functie van recreatief uitloopgebied te vervullen, in aanvulling en in het verlengde van de Genneper Parken. Uiteraard is het hierbij van belang dat ' het kind niet met het badwater weggegooid wordt'. De recreatiedruk moet goed geleid worden en (nieuwe) voorzieningen zodanig gelokaliseerd en ingepast, dat er geen sprake is van  aantasting van de waarden. Dit vormt voor ons een grote uitdaging, welke we graag aangaan, omdat dit een wijze is om ons profiel en identiteit als ' Groenfontein van de Kempen' verder te versterken. 
Vrijkomende agrarische bebouwing bieden nieuwe mogelijkheden voor het versterken van dit recreatief-toeristische profiel. Accenten liggen bij het versterken van verblijfsrecreatie en plattelandstoerisme, betere routestructuren en het ontwikkelen van  recreatieve poorten (zie ad 4.).

Niet in alle delen van onze gemeente willen we meer mogelijkheden bieden voor toeristisch-recreatieve voorzieningen. Verbreding van agrarische bedrijfsvoering is wel mogelijk, met het oog op het ook economisch duurzaam voort kunnen bestaan van de agrarische ondernemers. We zien voor specifieke gebieden de volgende accenten:

  • Specifiek voor het gebied Achtereind ten zuiden van Ekenrooi, zien we kansen voor dagrecreatieve voorzieningen en versterking van de routestructuren, gericht op de eigen bevolking. Toeristische voorzieningen, met een structureel sterke publieksaantrekkende werking zijn hier niet wenselijk.  De infrastructuur en (eenzijdige) ontsluiting van dit gebied zijn hierop niet toegesneden. Kernwoorden zijn extensief, exclusief en een goede landschappelijke inpassing, waarbij ontwikkelingen leiden tot een kwaliteitsimpuls voor het gebied als geheel; 
  • In tegenstelling tot het gebied Achtereind e.o., zien we in het gebied Heikant (binnen kaders) wel mogelijkheden voor toeristische voorzieningen, welke ook gericht zijn op mensen van buiten de gemeentegrenzen. Het gaat dan zowel om dagrecreatieve voorzieningen en verblijfsrecreatieve voorzieningen als een zelfstandige onderneming, of als onderdeel van een agrarisch bedrijf of zorgvoorziening. Bij voorkeur hebben de initiatieven wel relatie met de authenticiteit van Waalre en het landschap(sbeleving). Uitgangspunt is dat zorggedragen wordt voor een goede landschappelijke inpassing, zowel op perceels- als op structuurniveau. Ontwikkelingen dienen een kwaliteitsimpuls voor het gebied als geheel te betekenen; 
  • Zoals in onderdeel 2.2. (ambitie landschap) en onderdeel 4.2 (ambitie voorzieningen) beschreven, werken we voor beide dorpscentra aan een versterking: zowel functioneel als kwalitatief ruimtelijk. Aantrekkelijke dorpsharten vormen een belangrijk onderdeel van het toeristisch-recreatieve voorzieningenpakket. Een goede ontsluiting voor zowel het langzaam verkeer, als ook de auto en het openbaar vervoer vormt hiervoor een belangrijke voorwaarde.   
  • Langs de Dommel, aanhakend op de Groene Mantel aan de noordkant van onze gemeente en op Genneper Parken in Eindhoven, ontstaat een samenhangend natuur- en extensief recreatiegebied, gericht op routegerichte recreatievormen en landschapsbeleving. Onderdeel van deze zone is de te realiseren Recreatieve Natuurpoort bij de Volmolen.     

Versterken (keten)samenwerking
Een algemene activiteit die we ondernemen gericht op het versterken van het toeristisch-recreatief profiel, is het versterken van de samenwerking met het bedrijfsleven onderling en met ons als gemeente en de regio. Deze samenwerking is ook noodzakelijk om in te kunnen spelen op de vraag van de toerist en recreant. Door ketensamenwerking en het ontwikkelen van arrangementen kan de verblijfsduur van de recreant of toerist verlengd worden wat gunstig is voor de bestedingen.

   

Ad 2. Complete routes met kwaliteit en aantrekkelijke dagrecreatieve voorzieningen
Waalre beschikt over een groot aanbod aan routes: fiets-, wandel-, mountainbike-, ruiter-, skateroutes. De populariteit neemt toe, als gevolg van de toenemende landschapswaardering en het gezondheidsbewustzijn van mensen. Samen met betrokkenen als het waterschap, de LTP, agrariërs en ondernemers streven we naar  kwalitatief hoogwaardige netwerken. Dit kan bijvoorbeeld door een aantrekkelijke aankleding met bankjes, picknickplaatsen en informatiepanelen. Bedrijvigheid aan de routes wordt gestimuleerd.Van belang bij het verder versterken van de routestructuren is:

  • Het ontstaan van ommetjes vanuit de dorpen, voor de bewoners. Bijvoorbeeld voor fietsen en voor wandelen en het uitlaten van de hond.
  • Het ontstaan van een ' rondje Waalre': langs de Dommel, via Heikant door het bosgebied (daar aanhakend op de nieuwe fietsroute over het voormalige spoorlijntje), via Achtereind en door het bosgebied ten oosten van Ekenrooi weer naar het Noorden, aanhakend op de slowlane. Door de verknoping met het nieuwe hoogwaardige fietspad op de voormalige spoorlijn ontstaat er feitelijk een ' achtje Waalre'.   
  • We richten ons niet alleen op een goede interne routestructuur, maar ook op een goede aanhaking en voortzetting van de routes over onze gemeentegrens. Hierbij kan gedacht worden aan de routes vanuit de beide te realiseren recreatieve groene poorten De Volmolen en De Hut van Mie Pils, maar ook een te realiseren route in het noordelijke deel van de gemeente, welke onder andere ook de High Tech Campus en het Maxima Medisch Centrum onderling verbindt en het aantrekkelijke recreatieve uitloopgebied daartussen (onderdeel van de Groene Mantel).  

Ad 3. Verblijfsrecreatie versterken
Bij verblijfsaccommodatie kan het gaan om hotels, pensions, bed & breakfast, maar ook om kleinschalig plattelandstoerisme als kamperen bij de boer en boerenhofstedes. De vestiging van verblijfsaccommodaties is een zaak van ondernemers. Als gemeente trachten we partijen uit te nodigen hiertoe, kunnen we faciliteren en randvoorwaarden scheppen. In beginsel zijn we zeker bereid om mee te werken aan de vestiging van verblijfsaccommodatie. De mogelijkheden hiervan zijn wel afhankelijk van de specifieke locatie en bijvoorbeeld de daar geldende (bestemmings)plannen.

Ad 4. Realisatie recreatieve natuurpoorten met betrokken partijen als LTP
Een natuurpoort is een entree naar een aantrekkelijk recreatiegebied. Dat kan een bos- of natuurgebied met passende voorzieningen zijn. Van belang is dat er sprake is van ruim voldoende parkeergelegenheid, horecavoorziening, informatieverstrekking over het gebied en aansluiting op fiets-, wandel- en ruiterroutes. In overleg en samenwerking met betrokken partijen onderzoeken we als gemeente de haalbaarheid van het realiseren van tenminste twee natuurpoorten in Waalre: ter hoogte van de ' Volmolen'  en ter hoogte van de ' Hut van Mie Pils'. Hier is reeds een publiektrekkende voorziening aanwezig. Een derde natuurpoort, wordt vooralsnog niet nagestreefd. Gekoppeld aan deze poorten, zijn goede recreatieve langzaamverkeersverbindingen van groot belang, zowel binnen als buiten onze gemeentegrenzen georiënteerd.   

De overige hoofdkeuzen en hoofdbeleidslijnen voor het beleidsveld recreatie en vrije tijd zijn uitgewerkt in de onderdelen: