6.1   Onze basisverantwoordelijkheid op het gebied van recreatie en toerisme
 

Op het gebied van recreatie en toerisme beschouwen we het als onze basisverantwoordelijkheid om:

  1. Recreatieve ondernemers te trachten te behouden
  2. De aantrekkelijkheid van het landschap te behouden, als schatkist voor de recreatie en toerisme.

Deze hoofdkeuzen werken we hierna kort uit. Voor uitgebreide toelichting en details verwijzen we graag naar onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk.

   

Ad 1 Recreatieve ondernemers behouden
De bestaande recreatieve ondernemingen binnen onze gemeentegrenzen zijn beperkt in aantal en omvang. Ze zijn overwegend gevestigd aan de rand van de gemeente, nabij boscomplexen en/of nabij een beekdal. Dat is ook niet vreemd, van hieruit kunnen interessante tochten worden ondernomen in het achterland van de gemeente. Deze ondernemingen dienen zich goed te profileren en mee te gaan in de toeristische vraag. Als gemeente kunnen we hierbij faciliteren, maar feitelijk hebben we een beperkte rol. 

Ad 2. Behoud aantrekkelijkheid landschap
De recreatiedruk in de bossen neemt toe. Niet is het alleen drukker, er is ook steeds meer sprake van overlast. Het gaat dan om vernieling van bewegwijzering, bomen en struiken, vervuiling, geluidsoverlast, illegaal kamperen, vuur stoken et cetera. De APV en de openstelling van de bossen stellen bepaalde regels over wat wel en niet is toegestaan. Regelgeving heeft geen zin als deze niet wordt gehandhaafd. Om de kwaliteit van de natuurgebieden te handhaven en een hiermee ook een goed toeristisch en recreatief product aan te kunnen bieden, willen we onderzoeken hoe we beter (efficiënt en effectief) om kunnen gaan met onze handhavingstaakstelling en de daarvoor beschikbare middelen. 

Specifiek aandachtsgebied vormt De Meeris, een plas van 15 hectare, welke in de jaren 70 ontstaan is na een zandafgraving. De plas wordt incidenteel gebruikt als overstort van het riool. Tot op heden hebben we een extensief recreatief beleid gevoerd voor dit gebied, dat betekent dat er bijvoorbeeld niet gezwommen mag worden. We werken met betrokkenen aan het geleidelijk aan verbeteren van de aantrekkelijkheid van De Meeris en omgeving. Het uitgangspunt voor de toekomst blijft extensief. De Meeris is onderdeel van de Gebiedsvisie Waalre Noord.

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofdlijnen ten aanzien van het beleidsveld recreatie en vrije tijd, verwijzen we graag naar de onderdelen: