5.2   Ambities op het gebied van economie en werken
 

Bovenop onze basisverantwoordelijkheid, zetten we ons op het gebied van economie en werken extra in voor:

  1. Versterking en diversificering werkgelegenheid;
  2. Zorgdragen voor voldoende en kwalitatief hoogwaardige bedrijfslocaties en een goed ondernemeningsklimaat.

Deze beleidskeuzen werken we hierna verder uit. Voor uitgebreide onderbouwing en details verwijzen we graag naar de onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn toegankelijk gemaakt via deze structuurvisie.

   

Ad 1. Versterking en diversificering werkgelegenheid
Waalre is een dynamische gemeente met een vitaal economische gemeenschap. Speerpunten zijn de versterking van Waalre als vestigingslocaties voor de zakelijke dienstverlening, benutten van het toeristisch-recreatief potentieel, blijvende aandacht voor het behoud van het industriële midden- en kleinbedrijf, behoud van de winkelvoorzieningen in beide kerkdorpen en een gezonde agrarische sector. Belangrijke accenten zijn de ' high-tech-doelgroep' gerelateerd aan de High Tech Campus, innovatieve bedrijven in het algemeen en zzp-ers welke op zoek zijn naar een aantrekkelijke ruime woonomgeving van waaruit ze hun werkzaamheden kunnen verrichten. 

We streven niet naar de vestiging van grote industriële bedrijven. De aandacht gaat uit naar het (gevestigde) midden- en kleinbedrijf. Waarbij gezien de ligging in de Brainport-regio ingezet wordt op/aandacht is voor de ambachtelijke kleinschaligere industriële bedrijven met een hoogwaardig karakter. Daarnaast zetten we in op versterking van de sector dienstverlening, waarmee we als Waalre ons ook duidelijk kunnen positioneren in de Brainport-regio.

Als gemeente hebben we beperkte invloed op het daadwerkelijk vestigen van nieuwe bedrijven. Wel kunnen we middels goede promotie en acquisitie bedrijven en ondernemers nieuwsgierig maken naar bedrijfsruimte in onze gemeente. Bij deze promotie spelen de kernwaarden exclusief, authentiek en dynamisch een belangrijke rol.

Ad 2. Zorgdragen voor voldoende en kwalitatief hoogwaardige bedrijfslocaties en hoogwaardig ondernemingsklimaat
Als gemeente beschikken we over een omvang aan bedrijventerreinen van bijna 21 hectare bruto. Netto is dit ruim 17 hectare. Het grootste deel van de bestaande bedrijvigheid is geconcentreerd op terrein De Voldijn, dat eind jaren negentig van de vorige eeuw gerevitaliseerd is. Door een tekort aan bedrijventerreinen in het verleden, zijn groeiende bedrijven gedwongen geweest om naar elders te vertrekken en zijn grootschalige nieuw-vestigingen beperkt gebleven. Door de huidige ontwikkelingen van het kantorenpark Diepenvoorde in Aalst en uitbreiding van bedrijventerrein Waalre-Noord trachten we de vraag naar bedrijfsruimte te accommoderen. In 2011 was er nog 0,9 hectare uitgeefbaar. 

Als onderdeel van de Brainport hebben we als gemeente belangrijke troeven in handen. Samen met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en de betrokken gemeenten werken we aan visievorming en ontwikkeling van het gebied. In 2006 is een Ontwikkelingsplan voor de A2-zone opgesteld, welke het integrale kader biedt voor de (her)ontwikkeling van het gebied de komende vijftien jaar. 

Als gevolg van de economische trends de afgelopen periode, wordt in regionaal verband het Regionaal Programma Bedrijventerreinen bijgesteld. Gestreefd wordt naar een in de tijd realistische prioritering in de realisatie van nieuwe bedrijventerreinen. Als gemeente sluiten we ons hierbij aan. De op ons grondgebied gelegen High Tech Campus Zuid wordt hierin aangemerkt als een reservering voor de toekomst als de HTCE uitontwikkeld is. Mogelijk dat dit voor 2020 aan de orde is. In deze programmering staat het bedrijvenpark Ekenrooi-Noord in ieder geval niet voor het jaar 2020 opgenomen, deze staat vooralsnog ' on hold'. Daarnaast speelt voor ons de afronding van bedrijvenpark 't Broek, welke geen onderdeel uitmaakt van de regionale programmering.

Wat van van belang achten voor het ondernemingsklimaat, is het versterken van het organiserende vermogen van het bedrijfsleven. Hierover zijn we in overleg.  

Als gemeente dragen we samen met het bedrijfsleven zorg voor het behoud van de kwaliteit van de bedrijventerreinen Voldijn en `t Broek. We streven naar een concentratie van bedrijven en als gevolg daarvan naar het opheffen van kleinschalige bedrijvenlocaties waar mogelijk. Om voldoende ruimte te kunnen blijven bieden aan ruimtebehoefte van het lokale bedrijfsleven, overwegen we een deel van de braakliggende kavels op het bedrijventerrein Voldijn hiervoor te reserveren. Het geheel herontwikkeling naar wonen, of geheel met woon-werkeenheden is vooralsnog niet aan de orde. Voor delen is dat echter wel afweegbaar. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Onderstaande kaart geeft alle economisch gerelateerde ontwikkelingen weer (op de lange en korte termijn), met een voor een structuurvisie relevant fysiek ruimtebeslag.



Kaartbeeld uit het Lokaal Economisch Programma. Ten tijde van het opstellen van de structuurvisie is dit niet geheel actueel meer. Het concrete initiatief van een golfbaan in het gebied Achtereind speelt niet meer. Recreatieve initiatieven zijn echter nog steeds afweegbaar.

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofdbeleidslijnen wordt verwezen naar de onderdelen: