5.1   Onze basisverantwoordelijkheid op het gebied van economie en werken
 

Op het gebied van economie en werken beschouwen als onze basisverantwoordelijkheid: 

  1. Het bieden van de juiste voorwaarden voor het behoud van bestaande bedrijvigheid in de gemeente Waalre door een goed vestigings- en ondernemingsklimaat;
  2. Het up-to-date houden van de openbare ruimte en de bereikbaarheid van de bedrijvenlocaties en centrumgebieden;
  3. Agrarische bedrijvigheid in het buitengebied binnen de kaders faciliteren.

Deze hoofdkeuzen werken we hierna verder uit. Voor uitgebreide onderbouwing en details verwijzen we graag naar de onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt.

   

Ad 1. Behoud gevestigde bedrijven door goed vestigings- en ondernemingsklimaat
De bestaande bedrijvigheid binnen onze gemeente zien we als een belangrijke economische motor. Omdat we deze bedrijven ook in de toekomst willen behouden, zijn we voornemens om initiatieven van gevestigde (en nieuwe) bedrijven de ruimte te geven binnen de geldende kaders. Sinds enkele jaren beschikken we als gemeente over een bedrijvencontactfunctionaris, een belangrijke meerwaarde voor ons economische klimaat.
Op dit moment zijn een aantal bedrijven in de dorpen gevestigd, buiten bedrijventerreinen. Voor de kwaliteit van het woon- en leefmilieu heeft het de voorkeur wanneer deze bedrijven verplaatsen naar een (lokaal georienteerd) bedrijventerrein in het betreffende dorp. Wanneer er een mogelijkheid zich aandient (bijvoorbeeld wanneer het betreffende bedrijf een investering wenst te doen), gaan we het gesprek over eventuele verplaatsing aan.
Om deze reden vinden we het van groot belang om altijd over voldoende (schuif)ruimte te beschikken op de bedrijventerreinen in/aan de rand van de dorpen.  

Ad 2. Up-to-date houden bestaande bedrijventerreinen
De bestaande bedrijventerreinen ('t Broek circa 6,4 ha netto, Voldijn ruim 10 ha netto, Diepenvoorde circa 4 ha netto) dienen de kracht te vormen van ons vestigingsklimaat. Dit betekent een aantrekkelijke uitstraling en een goede bereikbaarheid. Momenteel zijn er nog enkele bedrijfskavels op `t Broek uitgeefbaar en nog één kantoorlocatie op bedrijvenpark Diepenvoorde. Op het bedrijventerrein Voldijn liggen een aantal bedrijfskavels reeds enige tijd braak. Het heeft onze voorkeur om een deel van deze ruimte te behouden voor ruimtevragen van bestaande en nieuwe lokaal georiënteerde bedrijven. Momenteel onderzoeken we of een ontwikkelingsrichting met woonwerkeenheden voor een deel van het terrein, als overgang naar de woongebieden, een interessante mogelijkheid is.

   

Ad 3. Agrarische bedrijvigheid in het buitengebied koesteren en faciliteren
De landbouw is van groot belang voor een vitaal buitengebied. Van oudsher wordt ons buitengebied primair gekenmerkt door de agrarische functie. Uit het bedrijvenregister blijkt dat er in Waalre bijna 30 bedrijven in de sector landbouw, bosbouw en visserij zijn gevestigd. Het aantal volwaardige agrarische bedrijven ligt echter lager en zal tussen de 10 en 15 bedrijven liggen. De overige agrarische ondernemers kunnen getypeerd worden als ' multifunctionele landbouw.

In het Reconstructieplan wordt het buitengebied in drie zones ingedeeld, te weten landbouwontwikkelings-, verwevings- en extensiveringsgebieden. In Waalre zijn er geen landbouwontwikkelingsgebieden (LOG`s). In de extensiveringsgebieden is het idee dat de intensieve veehouderij op den duur verdwijnt. In Waalre zijn er geen echte intensieve veehouderijbedrijven in het extensiveringsgebied gevestigd. Voor (grootschalige) intensieve veehouderijen zijn er geen mogelijkheden in Waalre. 

Er zijn wel diverse grondgebonden bedrijven gevestigd waarvan een deel van de huiskavels zich in de Ecologische Hoofdstructuur bevinden. Hier wordt natuurontwikkeling nagestreefd. Naast deze grondclaim zijn er ook nog andere beleidsdoelen (bv woningbouw, infrastructuur) die ruimte vergen.
Ook in de sector zelf zijn veranderingen gaande. Bedrijven moeten groeien (schaalvergroting), waardoor de grondgebonden bedrijven (met name melkveehouderijen) ook meer grond nodig hebben. Hierdoor neemt de grondclaim ook nog eens toe. Dit zou tot een afname (verplaatsing of stopzetting) van bedrijven kunnen leiden.

Ongeveer 2/3 van het aantal agrarische ondernemers binnen onze gemeente hebben zich verenigd en een visie opgesteld. Hierin komt onder andere aan de orde hoeveel grond nodig is om de aanwezige bedrijven voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden (rekening houdend met claim EHS e.d.). Verbetering van de bedrijfsstructuur en kavelruil wordt hiervoor deels als een oplossing gezien. Ook het blijven bieden van verbredingsmogelijkheden en mogelijkheden voor multifunctionele landbouw vormt een onderdeel van die visie. Als gemeentebestuur van Waalre willen we de noodzakelijke dynamiek van de agrarische sector zoveel mogelijk, binnen de gestelde kaders, faciliteren en ondersteunen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de zoektocht naar verbredingsmogelijkheden en functies na eventuele beëindiging van een agrarisch bedrijf.  Momenteel wordt er gewerkt aan en de herinrichting van het landelijk gebied, waarbij een balans wordt gezocht tussen de economische activiteiten en bescherming van natuur, berging overtollig water, recreatiemogelijkheden en behoud van het waardevolle landschap. We zien voor de agrarische bedrijven ook een belangrijke rol in agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofdbeleidslijnen op het gebied van economie en werken verwijzen we naar de onderdelen: