1   Focus op Waalre: een structuurvisie voor de gemeente
 

De structuurvisie is voor ons hèt sturingsinstrument voor de dagelijkse gang van zaken. Het geeft aan welke ontwikkelingsrichting we beogen en wat we daarbij als gemeente zelf op (kunnen) pakken. Daarnaast geven we aan per deelgebied en per thema, welke vertrekpunten we u en anderen in de samenleving graag mee willen geven bij het ontplooien van initiatieven.

Bij het werken aan deze structuurvisie hebben we nagedacht over de inrichting, het gebruik en de beleving van ons grondgebied vanuit een langetermijnperspectief. Waarbij we zo goed mogelijk voorgesorteerd hebben op trends en ontwikkelingen (zoals de demografische ontwikkeling en de economische conjunctuur). 

Een belangrijk vertrekpunt van deze structuurvisie is dat we Waalre zien als één sociaal-economisch, samenhangende gemeenschap, met twee kernen die ieder een eigen identiteit hebben. Daarnaast vormen de begrippen ´authentiek´, ´exclusief´ en ´dynamisch´ een rode draad die door de hele structuurvisie geweven is. Deze begrippen typeren onze gemeenschappelijke, Waalrese identiteit.

Gedachtengoed structuurvisie: duidelijke keuzes, actief, maar selectief sturen
De structuurvisie is een belangrijk instrument om onze ambities te bereiken. Vanuit realiteitsoogpunt hebben we nagedacht over wat nu onze daadwerkelijke regiemogelijkheden zijn op de verschillende beleidsvlakken. De beschikbare middelen zijn immers niet onbegrensd. Voor sommige ontwikkelingen zijn wij als gemeente zelf initiatiefnemer en voor andere ontwikkelingen zijn wij afhankelijk van initiatieven van derden. Om duidelijkheid te bieden, maken we onderscheid naar:

Wat beschouwen we als onze basisverantwoordelijkheid?
Een aantal ontwikkelingen zijn van basisbelang om goed te kunnen wonen, werken, leven en recreëren. Die beschouwen we als onze basisverantwoordelijkheid en we zijn van mening dat voor deze ontwikkelingen zo weinig mogelijk belemmeringen mogen bestaan. Daarom worden deze waar mogelijk direct vertaald in bestemmingsplannen.

Ambities, ontwikkelingen die we als gemeente (mede) zelf willen realiseren
Sommige ontwikkelingen vinden we als bestuur van zodanig belang voor het goed kunnen wonen, werken, leven en recreëren in onze gemeente, dat we daarin het voortouw willen nemen. Deze ontwikkelingen behoren tot onze gemeentelijke ambities, waarvoor we bereid zijn ons `extra` in te zetten. Dat wil zeggen dat we specifiek hiervoor middelen, in de zin van geld of menskracht, op de begroting reserveren. Deze ontwikkelingen pakken we graag samen met de betrokkenen op.

Kansen, ontwikkelingen die we mogelijk willen maken of willen faciliteren
Veel nieuwe ontwikkelingen worden geinitieerd door derden. We willen de kansen die zich hierdoor voordoen zo goed mogelijk kunnen benutten. Deze initiatieven willen we  afwegen en daar waar nodig in overleg sturing geven aan de kwaliteit van het initiatief. De structuurvisie vormt hiervoor het uitnodigings- en afwegingskader.

Voorkomen, ontwikkelingen die we als  gemeente écht tegen willen gaan
Onze gemeente heeft veel kwaliteiten en waarden die van onderscheidend belang zijn voor het wonen, werken, leven en recreëren. We willen ontwikkelingen die deze aan kunnen tasten voorkomen. 




Leeswijzer en opzet structuurvisie
Deze structuur hebben we voor de verschillende thema's in de onderdelen 2 t/m 7 uitgewerkt. Voor uitwerking en onderbouwing van de opgenomen beleidskeuzen verwijzen we graag naar de onderliggende sectorale beleidsdocumenten en onderzoeken. Waar mogelijk zijn deze direct via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt. In de uitvoeringsparagraaf (hoofdstuk 8) gaan we in op welke instrumenten we inzetten om eraan bij te dragen de opgenomen doelen te bereiken. In dat onderdeel is ook een globale analyse gericht op de milieu- en waardenaspecten opgenomen, waarbij ook de onderwerpen planmer en passende beoordeling aan de orde komen. In de volgende onderdelen van dit inleidende hoofdstuk is de integrale hoofdkoers, de beoogde ontwikkelingsrichting, voor onze gemeente opgenomen. Deze vormt ook de rode draad voor de themahoofdstukken.   

- klik hiervoor het voorwoord van de structuurvisie
- klik hier voor de hoofdkoers van de structuurvisie (onderdeel 1.1)
- klik hier voor een introductie van de gebruikte scenario's (onderdeel 1.2)
- klik hier voor de koers per deelgebied (onderdeel 1.3)
- klik hier voor een beschrijving van de positie en status van de structuurvisie (onderdeel 1.4)