4.2   Ambities op het gebied van voorzieningen
 

Naast onze basisverantwoordelijkheid, willen we ons als gemeente op het gebied van voorzieningen extra inzetten voor:

  1. Behoud van de commerciële voorzieningen in de beide dorpskernen;
  2. Behoud van goede en voor een ieder goed bereikbare sociaal-maatschappelijke voorzieningen en het stimuleren, ondersteunen en versterken van die zorg-, onderwijs-, sportvoorzieningen en het verenigingsleven.

Deze beleidskeuzen werken we hierna verder uit. Voor uitgebreide toelichting en details verwijzen we naar de onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt.

   

Ad 1. Behoud commerciële voorzieningen in beide dorpskernen
In de Detailhandelsvisie Waalre is de toekomstige winkelstructuur geschetst. Diverse varianten zijn beschreven en tegen het licht gehouden. In het Lokaal Economisch Programma 2010-2020 hadden we gekozen voor de variant waarbij winkelcentrum Den Hof wordt versterkt, de dagelijkse boodschappenfunctie voor winkelcentrum de Bus wordt behouden en winkelcentrum De Voldijn op termijn wordt afgebouwd. Ten aanzien van deze laatste ontwikkelingsrichting herzien we in deze structuurvisie ons standpunt: het streven is om winkelsteunpunt De Voldijn te behouden.  

  • Het winkelcentrum Den Hof wordt versterkt tot boodschappencentrum-plus. Recentelijk is een onderzoek verricht naar de kansen en mogelijkheden: "Den Hof ......Volop kansen!". We streven samen met betrokken partijen als de ondernemers, naar een versterking door toevoeging van een warenhuis als een HEMA en door het toevoegen van aanvullende branches in het middensegment en specialistische lokale winkels. Daarnaast is modernisering van het winkelaanbod in het algemeen wenselijk. Ruimtelijk kwalitatieve bouwstenen zijn eveneens belangrijk: goede bereikbaarheid, voldoende parkeren, goede toegankelijkheid, aantrekkelijk en duidelijk verblijfsklimaat en ruimtelijk functionele samenhang (met name concentratie van winkels);
  • Behoud van winkelcentrum de Bus voor de dagelijkse boodschappen. In de Centrumvisie Waalre-dorp is een strategie uitgestippeld om tot een kwaliteitsversterking van dit winkelcentrum te komen. Beperkte uitbreiding van het winkelaanbod (bv schaalvergroting voor bestaande winkels) blijft mogelijk. Onderdeel is ook een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte en een horecaplein. De parkeersituatie vormt hier een aandachtspunt. De Markt in Waalre biedt kansen voor bijzondere invullingen, dus niet direct in de dagelijkse voorzieningensfeer. In onderdeel 2.2. is de beoogde kwaliteitsimpuls voor het centrum van Waalre-dorp beschreven, evenals de kans die gevormd wordt door de mogelijke verplaatsing van het garagebedrijf uit het dorpshart;
  • Behoud van De Voldijn als steunpunt, aanvullend op de centra van de beide kernen. 
  • Verspreide winkels kunnen blijven bestaan maar fysieke uitbreiding van het winkeloppervlak met nieuwe bouwmassa en nieuwe initiatieven worden niet toegestaan voor zover zij inpasbaar zijn in de centrumgebieden van Aalst en Waalre-dorp. Uitzondering wordt gemaakt voor detailhandel in volumineuze goederen;
  • Detailhandel in volumineuze goederen is in Waalre gevestigd rondom de burgemeester Mollaan. De ontwikkeling van een sterk concentratiegebied (bv woonboulevard) wordt niet mogelijk geacht. Bestaande detailhandel in volumineuze goederen mag hier gevestigd zijn en blijven. Ook uitbreiding en toevoeging ter plekke is na afweging mogelijk.

   

Ad 2 Behoud van (goed bereikbare) sociaal maatschappelijke voorzieningen en het stimuleren van het versterken daarvan
Voor de diverse typen voorzieningen kunnen we onze ambitie als volgt formuleren:

Algemeen
Het voorzieningenaanbod moet goed toegesneden zijn op de toekomst. Hierbij gaat het niet alleen om demografische ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening. Maar het gaat ook om het goed voorbereid zijn op de gevolgen van de drie zogenaamde 'transitie's' op het gebied van (beleid voor) zorg en welzijn. Allereerst zijn we als gemeente verantwoordelijk geworden voor de maatschappelijke ondersteuning. De tweede transitie heeft te maken met de wijzigingen in het kader van de AWBZ  (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Een gevolg hiervan is onder andere dat er naar verwachting veel minder vraag komt naar ruimte in verzorgingstehuizen en mensen zoveel en zo lang mogelijk thuis moeten wonen. De derde transitie die in voorbereiding is, heeft te maken met de in ontwikkeling zijnde Participatiewet, in het kader waarvan er een grotere rol bij de gemeente komt voor het (opnieuw) aan het werk krijgen van mensen in een passende werksituatie. Op de consequenties van deze drie transities zijn we ons als gemeente aan het voorbereiden. Deze zijn deels ook ruimtelijk van aard, zoals de verminderde behoefte aan zorgtehuizen, voldoende accommodaties voor dagopvang en een zodanige inrichting van de openbare ruimte en bereikbaarheid van voorzieningen dat mensen daadwerkelijk zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.  

Zorgvoorzieningen
De zorgvoorzieningen in de gemeente Waalre moeten goed bereikbaar zijn voor iedereen. Daarbij moet rekening worden gehouden dat de zorgvoorzieningen voor ouderen en jongeren verschillend zijn. Om ervoor te zorgen dat de oudere inwoners van de gemeente ook in de toekomst hier kunnen blijven wonen, moeten de bestaande zorgcentra gemoderniseerd worden. Voor zowel zorgcentrum Het Laar in Aalst en zorgcentrum Hoevenakkers, geldt dat we met het bestuur in overleg zijn over (ver)nieuwbouw op de huidige locaties. We streven als gemeente naar het behoud van een dergelijke zorgvoorziening voor en in ieder dorp. Bij deze (her)ontwikkeling zijn extramuralisering, het bieden van een zorg-/maatschappelijke functie voor omwonenden in de wijken en een kwaliteitsimpuls belangrijke uitgangspunten. In het algemeen is het van belang voor senioren dat de verschillende voorzieningen goed bereikbaar zijn, dat is ook de reden dat we (vooralsnog) niet kiezen voor de ontwikkeling van een zorgcentrum voor de gehele gemeente op een centrale locatie.

Onderwijs - Brede scholen
Als gemeente streven we naar het versterken van de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en daarvoor het bevorderen van het dicht bij huis houden van de onderwijsvoorzieningen. We streven naar brede scholen voor primair onderwijs met een breed aanbod voor vrijetijdsvoorzieningen en opvang conform maatschappelijk inzicht. Randvoorwaarden voor succes van de Brede School zijn de inzet en de kwaliteit van samenwerking tussen de partners (basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang, bibliotheek en andere) in de wijk.

De brede school in Ekenrooi, is meer dan alleen een school. In het gebouw zijn meerdere soortgelijke voorzieningen bij elkaar gevestigd. Zo zit er een openbare basisschool en bijzonder onderwijs en kinderopvang. Naast de brede school in Ekenrooi wordt er ook gewerkt aan planvorming voor een Brede school in Waalre-dorp. Het uitgangspunt is om deze te realiseren op de huidige locatie van De Wilderen, als onderdeel van de Westrand Waalre. Deze basisschool gaat 2 onderwijsvormen omvatten en wordt multifunctioneel ingericht. Een peuterspeelzaal en kinderopvang zal er ook gelocaliseerd worden. Daarnaast ligt er een uitdaging om na te denken over een verdere verbreding van het gebruik, bijvoorbeeld als dagopvang voor gehandicapte kinderen.   

Sport en verenigingsleven
Als gemeente leggen we de verantwoordelijkheid voor het beheer van accommodaties / voorzieningen van verenigingen bij de verenigingen zelf. We stimuleren de verenigingen om zelf op zoek te gaan naar sponsers, bijvoorbeeld onder de lokale ondernemers.  We denken bijvoorbeeld ook aan het onderbrengen van het beheer van accommodaties bij de besturen van de gemeenschapshuizen, maar wellicht ook bij welzijnsinstellingen die werkzaam zijn in omliggende gemeenten. De sport en het verenigingsleven c.q. de sporters en leden van de basissporten blijven wij faciliteren en ondersteunen. Sport is belangrijk, zowel voor de gezondheid als ook voor de gemeenschapszin en dat willen we stimuleren.

Gemeenschapshuizen
Een voorziening als gemeenschapshuizen willen we voor onze gemeenschap behouden. Hierbij gaan we wel met de betrokken partijen in overleg om een kostenbesparing te bereiken, om deze ambitie ook voor de toekomst haalbaar te kunnen houden!

Bibliotheek
Onze ambitie is het behoud van (een vorm van) een bibliotheekvoorziening in de gemeente Waalre. We zijn hierover in overleg met de Bibliotheek Eindhoven. Ook hierbij streven we vanuit het oogpunt van efficiëncy en kostenbeheer naar zoveel mogelijk clustering van (beheer van) voorzieningen.    

Goede bereikbaarheid voorzieningen
Voor een aantal bevolkingsgroepen, welke slecht ter been zijn of niet over eigen vervoer beschikken, is een goede bereikbaarheid van de voorzieningen (langzaam verkeer en openbaar vervoer) van groot belang. Het goed ontsluiten van de voorzieningenconcentraties op een zodanige wijze met openbaar vervoer dat de doelgroepen er goed gebruik van kunnen maken is financieel niet haalbaar. Het huidige niveau van openbaar vervoer willen we behouden. Daarnaast streven we naar een versterking van het collectief vervoer in regionaal verband, welke grotendeels draait op vrijwilligers.  

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofdbeleidslijnen rondom het thema voorzieningen verwijzen we naar de onderdelen: