4.1   Onze basisverantwoordelijkheid op het gebied van voorzieningen
 

Als basisverantwoordelijkheid op het gebied van voorzieningen zien we als gemeente in ieder geval het zorgen voor:

  1. het behoud van de kwaliteit en de bereikbaarheid van de basisvoorzieningen (onderwijs, sport-, zorg- en dagelijkse winkelvoorzieningen);
  2. het uitvoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning, waaronder het gemeenteloket;

Hierna worden deze beleidskeuzen uitgewerkt. Voor uitgebreide toelichting en details verwijzen we graag naar de onderliggende beleidsdocumenten. Die documenten zijn via deze digitale structuurvisie toegankelijk gemaakt.

   

Ad 1. Het behoud van de kwaliteit en bereikbaarheid van basisvoorzieningen
We hechten er grote waarde aan dat in de gemeente Waalre goed gewoond en geleefd kan worden, hiervoor is een bepaald aanbod aan maatschappelijke en culturele voorzieningen nodig. Het huidige winkelniveau is voldoende voor de dagelijkse boodschappen voor de eigen bewoners. Men kan een boek lenen in het uitgiftepunt van de bibliotheek, er kan gesport worden op binnen- en buitensportlocaties, er zijn huisartsen en eerstelijnsvoorzieningen aanwezig in de beide dorpen. Er zijn goede basisscholen en er zijn voorzieningen in de wijken voor recreatie en ontspanning (het Klooster, `t Hazzo, de Pracht). Kortom Waalre beschikt over de basisvoorzieningen die bij een gemeente van deze omvang passen. Om een aantrekkelijke woongemeente te kunnen blijven met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat, is een goed voorzieningenaanbod essentieel. We beschouwen het als onze basisverantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het basisvoorzieningenaanbod behouden blijft en dergelijke voorzieningen voor de gemeenschap beschikbaar en goed bereikbaar blijven. De basisvoorzieningen kunnen worden uitgesplitst in twee onderdelen (economisch dan wel sociaal-maatschappelijk):

  • het behouden van detailhandelsvoorzieningen in de beide kernen Aalst en Waalre, in de vorm van complete winkelcentra;
  • het behouden van leervoorzieningen, sportvoorzieningen en zorgvoorzieningen in de gemeente Waalre, in de vorm van verspreid gelegen accommodaties.

Ad 2. Het uitvoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Sinds januari 2007 is de Wmo ingevoerd. Deze wet maakt gemeenten verantwoordelijk voor 'participatie'. Mensen moeten mee kunnen blijven doen en onderdeel uit kunnen blijven maken van de samenleving. Dit omvat activiteiten die het mensen mogelijk maakt om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp. Ook als gemeente Waalre zijn we verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning in de gemeente.

Voor de overige hoofdkeuzen en hoofbeleidslijnen op het gebied van voorzieningen verwijzen we naar de onderdelen: