5.2.3   Toenemende aandacht voor milieufactoren
 

In het milieuprogramma geeft de gemeente aan welke activiteiten zij op milieugebied gaat uitvoeren. De gemeente Brunssum heeft een drietal ambities op het gebied van milieubeleid.
1. Garanderen van de basismilieukwaliteit;
2. Verbeteren leefkwaliteit door o.a. kwaliteit groen en natuur;
3. Invullen van het thema duurzaamheid.

1. Garanderen van de basismilieukwaliteit

Bodem
In delen van het grondgebied van Brunssum is de bodem in meer of mindere mate verontreinigd, de zogenaamde diffuse bodemverontreiniging. Voor 7 te onderscheiden gebiedsdelen is de diffuse bodemkwaliteit beschreven en vastgelegd in een bodemkwaliteitskaart. In het Bodembeheerplan wordt beschreven hoe met die kwaliteit dient te worden omgegaan. Aldus wordt Actief Bodembeheer gevoerd. Beleidsuitgangspunt is dat de kwaliteit van de bodem van dien aard dient te zijn, dat er veilig gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. De bodem moet geschikt zijn voor het gewenste gebruik. Dat betekent dat niet alle verontreiniging hoeft te worden opgeruimd. Ontwikkelingen zouden onnodig worden gefrustreerd.

Externe veiligheid
Veiligheidsrisico’s voor de inwoners van Brunssum als gevolg van activiteiten met gevaarlijke stoffen moeten worden voorkomen.

De situatie in Brunssum geeft het volgende beeld te zien is:
1) er zijn geen saneringssituaties;
2) er zijn 2 bedrijven die onder het Bevi vallen;
3) er zijn nog 6 bedrijven/activiteiten waar kleinere hoeveelheden gevaarlijke stoffen voorkomen (bijv. het ziekenhuis en propaantank bij een bedrijf).

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen geldt, dat er geen transporten door Brunssum mogen plaatsvinden omdat er geen routes zijn aangewezen als zodanig noch door het Rijk, noch door de gemeente. Indien toch gevaarlijke stoffen in Brunssum moeten worden afgeleverd, dient dit daarom via de kortst mogelijke route te gebeuren. De Buitenring wordt mogelijk aangewezen als route voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Milieuzonering bedrijven
De hoofddoelstelling is het garanderen van een goed woon- en leefklimaat. Er worden dus geen hinderlijke bedrijven in de woonomgeving toegestaan.

Geluid
Het beleid met betrekking tot geluidhinder is gericht op het voorkomen van blootstelling van de inwoners van Brunssum aan niveaus van geluid, die de gezondheid en de kwaliteit van leven in gevaar brengen. Met het oog hierop worden maatregelen getroffen om knelpunten ten aanzien van geluidhinder te verminderen of op te lossen. Op basis van geluidsbelastingkaarten zijn in 2008 de actieplannen voor wegen, luchtvaart en industrie vastgesteld. Een belangrijk instrument om nieuwe situaties te voorkomen is het vroegtijdig afstemmen van planologische functies in een gebied.

In bijlage 8 zijn geluidskaarten van de gemeente Brunssum opgenomen.  

Lucht
Het milieubeleid op het onderdeel lucht is erop gericht te voorkomen, dat de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden en de Brunssumse burger wordt bloot gesteld aan onnodige en onaanvaardbare luchtverontreiniging. Middels jaarlijkse onderzoeken wordt de luchtkwaliteit gemonitord. Indien noodzakelijk worden maatregelen getroffen.

2. Verbeteren leefkwaliteit door o.a. kwaliteit groen en natuur. 

Aansluitend op de basismilieukwaliteit zoekt de gemeente kansen op milieugebied om de leefkwaliteit te verbeteren (in wijken, op bedrijvenlocaties en buitengebied); milieu draagt bij aan de kwaliteit van de omgeving hier en nu en later.

3. Invullen van het thema duurzaamheid

Water
De gemeente Brunssum beschikt over een gemeentelijke rioleringsplan. Hoofddoel is de bescherming van de volksgezondheid door het inzamelen en adequaat afvoeren van afvalwater. Afgeleide doelen zijn het voorkomen van wateroverlast, verontreiniging van de beken en vijvers en van de bodem ten gevolge van zogenaamde overstorten van de riolering bij wateroverlast.

Duurzaamheid
Het gemeentelijke beleid is erop gericht om duurzaamheid een vaste en logische plaats te geven in de processen, die de inrichting en het beheer van de gemeente bepalen. Klimaat/duurzaamheidsbeleid wordt nadrukkelijk als thema op de agenda van de gemeente gezet. Vanuit een integrale visie wordt samenhang gebracht in de activiteiten die op het terrein van duurzaamheid worden uitgevoerd. Daarnaast ondersteunt de gemeente bedrijfsontwikkeling op het gebied van duurzame energie zoveel mogelijk.