4.1.2   Duurzaam investeren in de jeugd
 

De gemeente Brunssum kent adequate voorzieningen voor opvang van kinderen in de voorschoolse leeftijd in de vorm van professioneel peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Door middel van maatregelen als voor- en vroegschoolse educatie, onderwijsachterstandenbeleid, schooladoptieplan en de lokale en regionale Educatieve Agenda wordt een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0-12 jaar gerealiseerd. Voor de oudere leeftijdsgroep (12-23 jaar) is de grootste prioriteit dat elke jeugdige het onderwijs met een startkwalificatie verlaat en werk vindt. Aandacht voor voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid blijft derhalve geboden.

Beleid

De doelstelling van het jeugdbeleid is de jeugd van Brunssum goede vooruitzichten voor de toekomst bieden door het voeren van een actief samenhangend en resultaatgericht beleid. Het beleid is vastgelegd in de nota "Jeugd in perspectief" dat tevens de doelstelling van het jeugdbeleid in de gemeente Brunssum verwoordt. De komende periode zal worden geïnvesteerd in het versterken van de samenhang in de jeugdketen, het realiseren van een goed evenwicht tussen preventief, curatief, en algemeen jeugdbeleid, het meetbaarder maken van de resultaten van het jeugdbeleid en het beter afstemmen van het aanbod aan maatregelen en voorzieningen op de vraag van jeugdigen en hun ouders.

Concreet zijn de volgende beleidsambities te formuleren:

  • Laagdrempelige en kleinschalige jeugdhonken die decentraal in de wijken worden gerealiseerd/in stand gehouden;
  • Het concentreren van onderwijs- en opvangvoorzieningen voor de jeugd van 0-12 jaar in één fysieke, centraal in de wijk gelegen brede voorziening.
  • Het bieden van voldoende en veilige ruimte voor de jeugd in het openbaar domein. Daarbij wordt tevens afgestemd op de diverse leeftijdsgroepen en wordt gezorgd voor bereikbare voorzieningen.