2.2   Realisatie kwalitatief goede en levensloop bestendige woningen
 

Planmatige nieuwe locaties zijn, gezien de verwachte demografische ontwikkelingen, vanuit de kwantitatieve woningbehoefte niet noodzakelijk. Nieuwe bouwlocaties kunnen door hun specifieke aanbod wel bijdragen aan de diversiteit en kwaliteit van het totale aanbod in Brunssum. Om deze reden willen we onder voorwaarden meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties, mits daar ook een sloopcompensatie tegenover staat (sloopfonds). Daarnaast zullen enkele woongebieden worden geherstructureerd om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving te verbeteren.

 Beleid

Binnen de bebouwde kom verlenen we onder voorwaarden medewerking aan de realisatie van individuele woningen op particuliere percelen, tenzij realisatie door de stedenbouwkundige situatie niet gewenst is. In het buitengebied zal alleen bij uitzondering medewerking worden verleend indien de landschappelijke situatie dat mogelijk maakt. Een uitzondering kan hierop gemaakt worden voor situaties waar gestreefd wordt naar herstel van de historische lintbebouwing (Titus Brandsmastraat).

Aan realisatie van planmatige nieuwe woonlocaties wordt medewerking verleend indien het te realiseren programma een aantoonbare bijdrage levert aan de diversiteit van de woningvoorraad en er een sloopprogramma tegenover staat waardoor geen onevenredige druk gelegd wordt op de bestaande woningvoorraad. Differentiatie van het aanbod van woningen is van belang voor een goede bevolkingsamenstelling.

Relatie met beleid Parkstad

In de structuurvisie Regio Parkstad is vastgelegd dat de gebruikswaarde, belevingswaarde, toekomstwaarde van het landschap randvoorwaardelijk zijn voor woningbouwontwikkelingen en de ontwikkeling van woonmilieus. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van woningbouw dienen het landschap te versterken in het gebruik, beleving, dan wel ontwikkeling.

Voor het werkveld wonen betekent dit het voorzien in een goed woonmilieu dat Parkstad als vestigingslocatie voor bedrijven, werknemers en inwoners op de kaart zet. Deze ambities zijn verwoord in het documenten "lekker thuis in Parkstad Limburg" en nader uitgewerkt in strategieën en afspraken in het document "van Zeef naar Zwengel".

Op basis van een inventarisatie in Parkstad-Limburg is geconcludeerd dat er een groot aantal plannen m.b.t. de realisatie van nieuwbouwwoningen aanwezig is. Daarom is gekozen voor een prioritering, die plaatsvindt middels selectiecriteria. Op deze manier kunnen projecten worden ingedeeld in drie categorieën, namelijk:

  1. Projecten met status A-B-C (woningprogramma tot 2010);
  2. Projecten met status D-E (na 2010);
  3. Nieuwe initiatieven.

Op deze prioritering wordt nader ingegaan in het beleidsdocument "van Zeef naar Zwengel"

Ruimtelijke doorwerking van dit beleid

De gebieden waar de gemeente Brunssum de ambitie heeft om nieuwe woningbouwlocaties mogelijk te maken en actief in te zetten op transformatie of herstructurering, betreffen:

  1. Centrumplan Brunssum met als deelplannen: Woendershof, Händelstraat, Poorterstraat, Entree Rumpenerstraat, Prinses Irenestraat;
  2. Hemelder/ Haansberg: voormalig GTD-terrein;
  3. Oeloven: voormalig Erkensterrein;
  4. Op den Haan/ de Streek: Europalaan (portiek-etageflats);
  5. De Streek: Koningsstraat (portiek-etageflats);
  6. Nieuwe Egge: Mettebos (portiek-etageflats);
  7. Nieuwe Egge: Bongardstraat;
  8. De Struiken: Terborchstraat.

Uitvoering van dit beleid

De uitvoering van dit beleid is opgenomen in de Uitvoeringsparagraaf 

Ander beleid

De andere beleidskeuzen voor wonen zijn:

Beleid op hoofdlijnen;
Passend woningaanbod voor lokale bevolking;
Sloop en vervanging van niet-courante woningen.

Kaartbeelden

Klik hier voor een overzicht van de woongebieden.

Klik hier voor een overzicht van alle gebieden.