8.2.5   Achter de Put
 

Typering
Het gebied Achter de Put omvat de westelijke bebouwingswand van de Rumpenerstraat met de achterliggende woongebied. De Rumpenerstraat is een oude historische structuur. Vanoudsher zijn veel verschillende functies aan dit lint aanwezig waaronder winkels, horecagelegenheden en kantoorfuncties. De bebouwingswand is opgebouwd uit individuele panden uit verschillende tijdsperioden.
Het woongebied bestaat voornamelijk uit vrijstaande en half-vrijstaande woningen die ruim in het groen gesitueerd zijn. Uitzondering hierop zijn de etagewoningen aan de Handelstraat (muziekbuurt).

Toekomstwaarde
De toekomstwaarde geeft een indicatie van de situatie van het gebied bij ongewijzigd beleid. Deze toekomstwaarde van het gebied wordt bepaald door de mate van duurzaamheid, aanpasbaarheid en beheerbaarheid. Naarmate de toekomstwaarde lager is, neemt het risico dat in de toekomst problemen ontstaan toe. De toekomstwaarde van dit gebied wordt als volgt beoordeeld. (lees hier meer over de betekenis van onderstaande begrippen locatie, functie, omgeving en gebouw).

Risico's
- De nabijheid van centrumvoorzieningen kan parkeeroverlast veroorzaken
- aanwezige portiek-etagewoningen en duplexwoningen voldoen niet meer aan huidige woonwensen, waardoor risico van leegstand ontstaat.

Klik hier voor een overzicht van de risicokaart voor alle gebieden bij ongewijzigd beleid.

Hoofdkeuze

De Händelstraat maakt deel uit van het gebied Achter de Put. Voor deze locatie zijn ontwikkeling van grondgebonden woningen (in plaats van portiek-etage woningen) en zoveel mogelijk handhaven van bestaande wegen- en ondergrondse infrastructuur als doelstellingen geformuleerd.

Er worden daarom aan weerszijden van de Händelstraat en aan de Chopinstraat en Joseph Haydnstraat grondgebonden vrijstaande woningen en enkele tweekappers ontwikkeld. De Händelstraat verandert niet qua ligging. Het midden van de straat wordt aan de zuidzijde in een vloeiende beweging verbreed, zodat een klein plein ontstaat. 

De vervangende nieuwbouw lijkt gelet op de ter plaatse aanwezige inkomensverdeling de kans te bieden om ter plaatse sociale woningbouw t.b.v. starters en jonge gezinnen te realiseren. Aldus kan “schuifruimte” worden gecreëerd in het kader van de amovatie in bijv. de Streek en op den Haan. De ter plaatse voorgestane bouw van eengezinswoningen (zie masterplan centrum) biedt ook hier de mogelijkheid de relatief ongunstige leeftijdsamenstelling (weinig jeugd, veel ouderen) positief te beïnvloeden.

De duplexwoningen aan Kruisbergstraat en gestapelde bouw aan Chopinstraat komen op termijn in aanmerking voor transformatie/kwaliteitsverbetering. Voor het overige gedeelte van het gebied Achter de Put gelden geen concrete ontwikkelingen.

Deze locatie maakt deel uit van het Masterplan Centrum. Klik hier voor de bijbehorende kaart.  

Relatie met hoofdlijnen van beleid
Daarmee wordt uitvoering gegevens aan de volgende algemene beleidsambities:
1) Sloop en vervanging van niet-courante woningen en woonomgevingen
2) Passend woningaanbod voor lokale bevolking;
3) Zorg dragen voor prettig woon-, werk en leefklimaat