8.3.1   Treebeek-Zuid (Oud Treebeek)
 

Typering
De wijk Treebeek-zuid bestaat grotendeels uit de oude mijnkolonie Treebeek. Dit oorspronkelijke tuindorp is tussen 1912 en 1927 parallel aan de Staatsmijn Emma gebouwd. De langgerekte structuur van west naar oost waarvan de Treebeekstraat de ruggengraat vormt, werd door middel van een aantal pleintjes en het grote Treebeekplein in het hart van de wijk, bijzonder geaccentueerd. In 1968 werd in het hart van de mijnkolonie een aantal eengezinswoningen gesloopt om appartementengebouwen van drie lagen te kunnen realiseren. Het hart ondergaat op dit moment wederom een metamorfose om de oude sfeer en karakteristiek weer terug te brengen.

Treebeek-zuid bestaat grotendeels uit grondgebonden woningen, veelal rijenwoningen. Plaatselijk wordt de rijbebouwing afgewisseld met vrijstaande of halfvrijstaande woningen.

Toekomstwaarde
De toekomstwaarde geeft een indicatie van de situatie van het gebied bij ongewijzigd beleid. Deze toekomstwaarde van het gebied wordt bepaald door de mate van duurzaamheid, aanpasbaarheid en beheerbaarheid. Naarmate de toekomstwaarde lager is, neemt het risico dat in de toekomst problemen ontstaan toe. De toekomstwaarde van dit gebied wordt als volgt beoordeeld. (lees hier meer over de betekenis van onderstaande begrippen locatie, functie, omgeving en gebouw).

Het gebied Treebeek-Zuid maakt onderdeel uit van het  Masterplan Treebeek’.

Risico's
- Treebeek-Zuid kent een eenzijdige woningopbouw
-aantasting cultuurhistorische waarden van woning en woonomgeving (o.a. door aanbouwen en materiaalgebruik)
- verpaupering achter/binnenterreinen
- parkeeroverlast

Klik hier voor een overzicht van de risicokaart voor alle gebieden bij ongewijzigd beleid.

Hoofdkeuze

In het kader van het masterplan Treebeek wordt voor de middellange termijn (2020/2025) uitgegaan van de sloop van de portieketagewoningen. Het betreft hier substantiële aantallen (ca. 180 woningen). Door in geringere dichtheden terug te bouwen kan een wezenlijke bijdrage worden geleverd in het kader van het krimpscenario. Vervangende nieuwbouw in de koopsector verbetert de huur-/koopverhouding extra en indirect ook de relatief ongunstige inkomensverdeling. Het streven is om woningen door samenvoeging te vergroten en woningverbetering middels standaard bouwtekeningen te stimuleren. Ingezet wordt daarbij op het beheer en behoud van de cultuurhistorische waarden van dit Beschermd Dorpsgezicht. Bovendien biedt het een uitgelezen kans om in het kader van het beschermde stads- en dorpsgezicht de voorgestane (groen-)structuur te herstellen/verbeteren.

Daarmee wordt uitvoering gegevens aan de volgende algemene beleidsambities:
1) Zorg dragen voor prettig woon-, werk en leefklimaat;
2) Passend woningaanbod voor lokale bevolking.