8.2.4   Haansberg
 

Typering
Woongebied Haansberg is één van de oude mijnkolonien in Brunssum. De stedenbouwkundige structuur, het grote hoogteverschil en architectuur van de woningen geven het gebied een eigen karakteristieke opbouw. In de wijk zijn voornamelijk 2-onder-1-kapwoningen en rijenwoningen gesitueerd. .

Toekomstwaarde
De toekomstwaarde geeft een indicatie van de situatie van het gebied bij ongewijzigd beleid. Deze toekomstwaarde van het gebied wordt bepaald door de mate van duurzaamheid, aanpasbaarheid en beheerbaarheid. Naarmate de toekomstwaarde lager is, neemt het risico dat in de toekomst problemen ontstaan toe. De toekomstwaarde van dit gebied wordt als volgt beoordeeld. (lees hier meer over de betekenis van onderstaande begrippen locatie, functie, omgeving en gebouw).

Risico's
- Haansberg kent een eenzijde woningopbouw;
- Aantasting cultuurhistorische waarden van woning en woonomgeving (o.a. door aanbouwen en materiaalgebruik)
- Risico op verpaupering achter/binnenterreinen
- Haansberg heeft te kampen met parkeeroverlast

Klik hier voor een overzicht van de risicokaart voor alle gebieden bij ongewijzigd beleid.

Hoofdkeuze

De voormalige GTD-locatie (ten zuidwesten van dit gebied) wordt ontwikkeld tot een woongebied. Voor het overige gedeelte van dit gebied geldt dat er geen grootschalige ontwikkelingen zijn voorzien. Ingezet wordt op het beheer en behoud van de cultuurhistorische waarden van dit Beschermd Dorpsgezicht. Kleine woningen kunnen geschikt gemaakt worden voor starters (goedkope huur/koopwoningen) en een deel kan vergroot worden ten behoeve van gezinnen (gemiddelde koopwoningen) door samenvoegen. Door het beschikbaar stellen van standaardbouwtekeningen door de gemeente wordt bijgedragen aan het behoud van deze cultuurhistorische waarden van de aanwezige bebouwing. Tevens wordt ingezet op het verbeteren van de woonomgeving. (parkeren) 

Relatie met hoofdlijnen van beleid
Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de volgende algemene beleidsambities:
1) Passend woningaanbod voor lokale bevolking;
2) Zorg dragen voor prettig woon-, werk en leefklimaat;
3) Optimale bereikbaarheid en parkeermogelijkheden op buurtniveau.