3.1   Onze basisverantwoordelijkheid op het beleidsveld voorzieningen
 

Een gevarieerd en goed pakket
Als gemeente beschikken we over een kwalitatief goed en divers voorzieningenpakket, vooral in de hoofdkern Strijen. Het is een teken van sterke sociale samenhang dat het verenigingsleven goed loopt. De sportverenigingen worden druk bezocht en kennen geen terugloop in ledenaantal. We hechten grote waarde aan het goed kunnen wonen en leven in de gemeente Strijen, dit is een belangrijke basis voor het bereiken van andere doelstellingen. Dit wordt bevestigd door de bewoners tijdens de dorpenavonden in juni 2011 rondom de lokale structuurvisie. Veel bewoners geven aan dat minimaal behoud en aanvulling van het voorzieningenpakket wenselijk is. Gesproken wordt over bijvoorbeeld een Hema of een Aldi. Als gemeente zijn we hierbij afhankelijk van particuliere ondernemers. Wij moeten hiervoor de randvoorwaarden bieden, zoals een aantrekkelijke openbare ruimte, veilige routes en voldoende parkeervoorzieningen.

 

Behoud kwaliteit en bereikbaarheid voorzieningen
Voor een deel van de sociaal-maatschappelijke voorzieningen hebben we als gemeente een basisverantwoordelijkheid vanuit een wettelijke taakstelling. Voor veel voorzieningen geldt dit echter niet, hiervoor zijn we in de positie om te bepalen of we ondersteuning willen bieden of niet en onder welke voorwaarden. Ons algemene vertrekpunt is: een vitale, aantrekkelijke gemeente. We streven naar behoud van de huidige voorzieningen. Wanneer dit door omstandigheden (zoals effecten van demografische ontwikkelingen) niet mogelijk is, streven we naar het behoud van de kwaliteit van de betreffende type voorziening voor de gemeente als geheel.

Wanneer voorzieningen niet (meer) aanwezig (zullen) zijn in de gemeente (zoals voortgezet onderwijs), streven we ernaar om de bereikbaarheid van voorzieningen elders zo optimaal mogelijk te laten zijn. Hiervoor zal een groter beroep worden gedaan op onderlinge hulp en de sociaal-maatschappelijke mobiliteitsnetwerken (zoals vervoer naar voorzieningen).

Voor de volgende voorzieningen geldt dat we deze als gemeente in ieder geval belangrijk  vinden om voor onze gemeente te behouden: 

 

Onderwijsvoorzieningen;

  • Het bieden van basisonderwijs binnen de gemeente;

Op dit moment zijn er 5 scholen in onze gemeente. Gezien demografische en andere ontwikkelingen schommelt het aantal leerlingen van de Hooistoof in Strijensas rond de 23. Hierdoor is het de vraag of het voortbestaan van deze school naar de toekomst toe gegarandeerd kan worden. In 3.2. (onze ambitie voor voorzieningen) gaan we dieper hierop in, evenals op andere typen voorzieningen die de effecten van de aanstaande bevolkingskrimp gaan ondervinden.

Maatschappelijke- en zorgvoorzieningen

  • Huisarts, 1ste lijnszorg, apotheek;
  • WMO servicepunt (beleid in Kadernotitie WMO, loket in kern Strijen);
  • Een multifunctionele ontmoetingsruimte (MFA) (waarbij momenteel renovatie en beperkte uitbreiding worden onderzocht);
  • Bibliotheek;
  • Voldoende openbare speelplekken 

Sportvoorzieningen:

  • Sportvoorzieningen voor bewegingsonderwijs (binnen en buiten gekoppeld aan scholen);
  • Basisvoorzieningen voor sportbeoefening, zowel voor binnen- als buitensportvoorzieningen waarbij sprake is van behartiging van een publiek belang. Voor de instandhouding van deze basisvoorzieningen is levensvatbaarheid en voldoende gebruik een voorwaarde;
  • Een zwembad en een sporthal (gerelateerd aan de scholen).

Winkel-, horeca-, culturele (zoals theater) en vrijetijdsvoorzieningen beschouwen we niet als onderdeel van onze basisverantwoordelijkheid. We hebben hieromtrent wel ambities geformuleerd, deze komen in het onderdeel 3.2 aan de orde.   

Voor het overige beleid voor voorzieningen: