3   Voorzieningen
 

Introductie
Het thema voorzieningen is breed. Het heeft zowel betrekking op sociaal-maatschappelijke en culturele voorzieningen (zoals scholen, dorpshuizen, sport en welzijn) én op de commerciële voorzieningen (zoals winkels, horeca en vrije tijdsbesteding). Voor het thema recreatie en toerisme is een apart hoofdstuk (onderdeel 5) opgesteld. 

Voorzieningen zijn van het grootste belang voor de leefbaarheid en de woon- en leefkwaliteit in Strijen. In het algemeen hebben we als gemeente met name een faciliterende rol ten opzichte van de organisaties en instellingen die deze voorzieningen aanbieden / exploiteren. Daarnaast heeft de gemeente voor enkele typen voorzieningen een subsidiërende rol. Uiteraard  hebben we beleidsambities voor verschillende typen voorzieningen, waardoor we als overlegpartner en soms ook initiator optreden. Een belangrijke rol spelen begrippen als eigenverantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van mensen en partijen in de samenleving. 

In deze structuurvisie zijn de algemene hoofdkeuzes en hoofdlijnen van het beleid rondom 'voorzieningen' verankerd. Voor de uitwerking verwijzen we graag naar de opgestelde beleidsnota's, zoals de 'Toekomstvisie sociaal-maatschappelijke structuur Hoeksche Waard', ´Pact van mijn hart´, de 'Kadernotitie WMO' en de Centrumvisie.

 

Trends
Evenals voor het 'wonen', is het voor voorzieningen in het algemeen van het grootste belang dat zoveel mogelijk voorgesorteerd wordt op de demografische ontwikkelingen. In onderdeel 2 (wonen)  zijn de demografische cijfers gepresenteerd. Er is sprake van een driedubbele ontgroening: 1. het aandeel ouderen neemt toe door autonome ontwikkeling, 2. het aandeel jongeren neemt af doordat er minder kinderen geboren worden en jongeren wegtrekken om elders te studeren en vervolgens elders werk en woning te vinden, èn 3. door de rust, ruimte en nabijheid van stedelijke concentraties, is de gehele Hoeksche Waard een aantrekkelijke woonplaats voor ouderen. Deze ontwikkeling zorgt dat de voorzieningenvraag zal 'verkleuren'. (van groen naar grijs) 
Andere voor voorzieningen relevante trends hebben te maken met de individualisering van de samenleving en schaalvergroting. Individualisering leidt bijvoorbeeld tot behoefte aan andere vormen van sportbeoefening. Door de schaalvergroting komt met name het voorzieningenaanbod (zoals winkels) in de kleine kernen onder druk te staan. Dit is een trend die overal plaatsvindt en is niet te keren. Het moet ook niet als 'erg' bestempeld worden, mits er maar sprake is van een goede bereikbaarheid van die voorzieningen elders. De samenleving wordt steeds mobieler en daarnaast biedt de digitale infrastructuur veel kansen.

Het samenspel van factoren leidt ertoe, dat kleine van oorsprong zelfstandige en 'zelfvoorzienende' dorpen steeds meer transformeren naar 'woondorpen'. Ondanks deze verandering, blijft er in de dorpen sprake van een sterke sociale binding en cohesie. Van belang voor het behoud van die sociale cohesie is een ontmoetingsplek, buiten op het plein of binnen (in een schuur). Sport, cultuur en het verenigingsleven zijn hiervoor eveneens van belang. 

We zien een belangrijke kans in het behouden van voorzieningen, door het zoveel mogelijk clusteren, slim combineren en (organisatorisch) samenvoegen/afstemmen van voorzieningen. Deze ontwikkeling zien we al in de praktijk (de ontwikkeling naar een brede school en de MFA). Het is een antwoord op de in algemene zin 'terugtredende' overheid, afnemende overheidsmiddelen en het grotere beroep op de zelfredzaamheid van mensen. We nodigen bewoners, zorgverleners, corporaties en ondernemers van harte uit om hiervoor met goede voorstellen te komen, zodat de 'kwaliteit van leven' in Strijen gewaarborgd wordt.

Hoofddoelen van beleid
We streven ernaar een gemeente met een 'sociaal gezicht' te zijn! Heel in het algemeen is ons hoofddoel op het gebied van voorzieningen: het in stand houden van een gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig voorzieningenniveau'. We streven ernaar om perspectief te bieden aan alle leeftijds- en bevolkingsgroepen en aan mensen met een beperking zodat ze optimaal aan de maatschappij kunnen participeren. Middelen om dit te bereiken zijn:

  • Het behouden van kwalitatief hoogwaardig basisonderwijs binnen de gemeente;
  •  Het zorgdragen voor een passende ontmoetingsplek (MFA) ter versterking van de sociale cohesie (binnen de financiële mogelijkheden, aanhakend op lopende ontwikkelingen en ontwikkelingen rondom bestaande voorzieningen);  
  • Een aantrekkelijk centrumgebied met  een (h)echt dorpshart en een concentratie van voorzieningen die het ondernemers- en woonklimaat ondersteunen (zoals zorg, onderwijs, sport en cultuur);
  • Binden van jongeren aan onze gemeente door het bieden van kwaliteit en het daardoor trachten om (eerder vertrokken) jongeren en jonge gezinnen te 'verleiden' terug te keren naar onze gemeente. 

Deze hoofdlijnen zijn verder uitgewerkt naar: