2.2   Onze ambitie voor wonen en woonomgeving
 

Op het gebied 'Wonen en woonomgeving' willen we ons extra inzetten  voor:

  1. Het behouden van de jeugd en startende gezinnen in de gemeente;
  2. Het aantrekken van nieuwvestigers in de gemeente;
  3. Het bevorderen van de doorstroom op de woningmarkt;
  4. Stimuleren duurzaamheid;
  5. Het bereiken van deze ambities door onder andere een optimale ontwikkeling van de 'Oostrand' 

1.  Behouden van de jeugd en startende gezinnen

We willen waar mogelijk voorkomen dat gezinnen en startende huishoudens uitwijken naar andere gebieden doordat we onvoldoende of de verkeerde type woonmilieus aan kunnen bieden. Uiteraard 'vliegen' jongeren, studenten tijdelijk uit in verband met hun studie en het opdoen van werkervaring, maar het is onze ambitie dat zij daarna zoveel mogelijk weer terugkeren naar de aantrekkelijke eigen 'thuishaven'  Strijen, om zich te 'settelen'. Dit beogen we door:

  • een accent te leggen op betaalbare starterswoningen in de koop- en huursector;
  • voldoende mogelijkheden te bieden voor het aanpassen van woningen,
  • het behouden en creëren van voldoende werkgelegenheid  én
  • vooral ook het behoud van een aantrekkelijk (bereikbaar) basisvoorzieningenpakket én een aantrekkelijke leefomgeving met bijvoorbeeld voldoende speelvoorzieningen.

 

2.  Aantrekken nieuwvestigers en het terugkeren van gezinnen naar Strijen

Voor het behoud van het voorzieningenpakket is een groei van het aantal huishoudens en van de bevolking een belangrijke voorwaarde. Een aantrekkelijke woon- en leefgemeente is ook een levendige gemeente. We hebben niet alleen een aantrekkelijke woonomgeving voor gezinnen, maar zeker ook voor huishoudens die rust- en ruimte zoeken in de vorm van het 'buiten wonen om de hoek van stedelijke concentraties'. Waar we bijvoorbeeld denken aan gepensioneerden en huishoudens waar de kinderen het huis hebben verlaten, waardoor meer flexibiliteit ontstaan is omtrent de keuze van de woonlocatie. Ook voor mensen werkzaam in een bedrijf waarbij de werkplek flexibel ingevuld kan worden ('het nieuwe werken') is de Hoeksche Waard een aantrekkelijke woonomgeving. Onze ambitie is het uitgangspunt minimaal migratie nul-saldo; we willen graag, met mate en binnen de kaders, op een zorgvuldige manier invulling geven aan woonwensen van ook niet-Strijenaren. 

Mogelijkheden om hieraan invulling te geven liggen in:

  • aanpassing van bestaande panden en transformaties in de dijklinten (zie het onderdeel 'ruimtelijke kwaliteit' (6.2);
  • bijzondere woonmilieuontwikkelingen en mogelijkheden voor het 'bouwen in eigen beheer' (al dan niet gezamenlijk opdrachtgeverschap) en vrije kavels in de Oostrand (zie 5. hierna);
  • bijzondere woningen in en direct rondom het centrum op inbreidings-/ herontwikkelingslocaties.

3. Bevorderen doorstroom

Veel mensen blijven lang in dezelfde woonruimte wonen, terwijl de gezinssituatie aanleiding geeft te verhuizen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Het kan gebeuren dat passende woonruimte niet voorhanden is of dat de algemene stijging van woonlasten het financieel niet mogelijk maakt te gaan verhuizen. Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen in een woonruimte blijven wonen, die eigenlijk voor een andere doelgroep (ook) geschikt(er) is. Dit probleem speelt zeker in de sociale huursector, maar ook op de koophuizenmarkt is doorstroming een probleem. Naast het leggen van accenten bij betaalbare starterswoningen (ook huur) en geschikte woningen voor ouderen, zijn we voornemens om het overleg met de corporatie HW Wonen aan te gaan omtrent mogelijk nieuwe, innovatieve concepten om de doorstroming op gang te brengen. Bijvoorbeeld door een constructie waarmee de last van twee hypotheken verminderd kan worden.  

4. Duurzaamheid

'Duurzaam Strijen op de kaart', daaraan werken we. Hiervoor hebben we een Maatregelenplan duurzaamheid opgesteld. Hierin is het voor het thema wonen van belang dat we een bijdrage willen leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen middels energiebesparing. Hiervoor gaan we voorlichting geven onder andere via de gemeentelijke website, maken we afspraken met de corporatie HW Wonen en geven we zelf het goede voorbeeld (zoals bij de basisschool de Meerwaarde). Op het gebied van wonen gaat het in het algemeen over bijvoorbeeld het energielabel, het gebruik van zonne-energie, warmte-koude-opslag en duurzaam materiaal gebruik. Naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, komt ons duurzaamheidsuitgangspunt op het gebied van wonen - evenals bij bedrijvigheid- tot uitdrukking in onze werkwijze conform de SER-ladder: bij nieuwe ruimtevragen worden eerst de (her)ontwikkelingsmogelijkheden in het bestaabde bebouwde gebied onderzocht. Zorgvuldig ruimtegebruik is van het grootste belang, ook met het oog op het behoud van onze landschappelijke en cultuurhistorische waarden.  

5. Bereiken van ambities mede door optimale ontwikkeling van de 'Oostrand'

In onderdeel 2.1 (basisverantwoordelijkheid beleidsveld wonen)  is naar voren gekomen dat er een kwantitatieve zoekopgave ligt voor de periode tot 2030 van circa 100 woningen om te kunnen voldoen aan de benodigde plancapaciteit (inclusief 30% ten behoeve van de flexibiliteit). Kwalitatief liggen er accenten bij woonmilieus voor starters, ouderen / kleine huishoudens, gezinnen en bij huishoudens die op zoek zijn naar ruim, dorps wonen. Inbreidingslocaties zijn opgenomen op het woningbouwprogramma. Verdere inbreiding (anders dan herontwikkeling van bestaande locaties) is niet wenselijk omdat hierdoor het dorpse karakter aangetast wordt en er te weinig mogelijkheden zijn voor groenbeleving, spelen en parkeren.
Aan de oost- en zuidrand van de kern Strijen wordt momenteel de Randweg aangelegd om de (verkeers)veiligheid en leefkwaliteit van de kern te verhogen. De weg vormt een logische begrenzing van de kern Strijen voor de toekomst. Het gebied binnen deze randweg is deels gelegen binnen de door de provincie vastgestelde bebouwingscontour .


Het gebied binnen de zuidoostelijke randweg is in de regionale structuurvisie aangewezen als 'icoonproject dorps wonen' en heeft de titel gekregen 'vensters op het landschap'. Hiermee ligt de uitdaging bij ons, om voor dit gebied tot een optimale ontwikkeling te komen waarmee tegemoet gekomen wordt aan de woningbehoefte, maar ook (geleidelijk) aan de vraag van 'mensen van buiten' naar dorpswonen. Het gebied binnen de randweg biedt voldoende ruimte om hier de komende jaren (tot ver na de planperiode van de lokale structuurvisie) in samenwerking met betrokken partijen passende woningbouw in een aantrekkelijke groene setting kunnen ontwikkelen. Juist vanwege de omvang, kiezen we ervoor om voorlopig niet het zuidelijk deel in de planvorming mee te nemen. De bossen zijn van hoge waarde voor de woon- en leefkwaliteit van de huidige en toekomstige inwoners.

Ontwikkeling van het gebied heeft geen hoge prioriteit, deze ligt bij de locaties die reeds op het woningbouwprogramma staan. Daarmee worden namelijk knelpunten in de ruimtelijke kwaliteit in de kern opgelost. Wel prioriteit heeft voor ons het gebied dat de aanhaking vormt met het centrum. Zoals in onze Centrumvisie aangegeven, behoeft dit gebied (in samenhang, hechtheid, uitstraling en functies) een kwaliteitsimpuls. Een juiste ontwikkeling van het gebied waar de aanhaking plaatsvindt tussen de 'oostrand' en het centrumgebied  (Stockholmplein, complex Saturnuslaan / Appolostraat) is daarbij cruciaal.
Om iedere ontwikkeling, vanuit een visie op het geheel te kunnen ontwikkelen, omvat deze lokale structuurvisie uitgangspunten en hoofdlijnen voor de gehele Oostrand. Om een gevoel te krijgen voor haalbaarheid en voor het potentiele programma, is een indicatieve stedenbouwkundige schets opgesteld. Deze laat zien dat in het gehele gebied ruimte is voor circa 400 woningen. Voor de lange termijn dus!  Deze schets moet gezien worden als inspiratiekader en basis voor verdere planvorming voor de deelgebieden.

Belangrijke uitgangspunten zijn onder andere:

  • inbreidingslocaties in de kernen hebben prioriteit vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit en optimaal ruimtegebruik. Ontwikkeling van de Oostrand is pas op lange termijn aan de orde;
  • inpassing van de wateropgave (zie onderdeel 6.1), onder andere door het doortrekken en verbreden van de kreek ´de Oude Haven´;
  • de ontwikkeling moet flexibel en gefaseerd plaatsvinden, afgestemd op de actuele woonbehoefte;
  • de dichtheden zoals regionaal afgesproken: 15 won/ha voor uitbreiding en 25 wo/ha voor bestaand stedelijk gebied;
  • de uitstraling en beeldkwaliteit van de entree van de kern vanuit het noorden (via de Trambaan) en het centrumgebied behoeft extra aandacht;
  • de sportvelden aan de Sportlaan worden niet uitgeplaatst naar een andere locatie (er is voldoende ruimte voor wonen, sportvelden dienen ook binnen de rode contour te liggen);
  • er moet een diversiteit aan woonmilieus mogelijk zijn in een ruime, groene setting. Het landschap moet tot in het centrum voelbaar blijven, onder andere door groene lobben, maar ook door de stedenbouwkundige opzet.   

Deze uitgangspunten worden deels gevisualiseerd door onderstaande 'structuurkaart' en 'vlekkenkaart' voor de Oostrand. Het programma 'werken' komt in het onderdeel 4.2 aan de orde.      




 
 
 
In de indicatieve stedenbouwkundige schets hierna, ziet u dat voor één deelgebied verschillende varianten opgenomen zijn. Hierop hebben we ingezoomd omdat deze locatie cruciaal is voor de aanhaking aan het centrumgebied. Voor de verschillende ontwikkelingsmogelijkheden van het betreffende complex zijn voorstellen gedaan omtrent de inpassing in het geheel. Op de stedenbouwkundige schets, hebben we uitspraken en ambities opgenomen die we trachten zoveel als mogelijk met de betrokken partijen te bereiken (wanneer  u op de kaart klikt open zich een groter formaat). In het bijzonder willen we uw aandacht vragen voor:
  • het in de 'oksel' van de 'Oude Haven' kunnen realiseren van een groene entree van Strijen, met bijvoorbeeld speel-/picknickvoorzieningen en een locatie met informatiebord, waar mensen  fiets- en wandelroutes kunnen starten;
  • het respect voor de boerderij Bonaventure, door de in acht te nemen afstand;
  • de langzaam verkeersroutes die het gebied dooraderen en aanhaken op het centrum en bestaande routes;
  • de mogelijkheid om van het Stockholmplein een écht plein te maken met ruimte voor parkeren en bebouwing rondom, met voorzieningen (als het MFA) in het plint en woningen voor starters en senioren daarboven. Ook zien we hier bijvoorbeeld een mogelijkheid voor uitbreiding van het zorgcomplex van Zorgwaard;
  • de diversiteit in woonmilieus, van gestapeld en rijenwoningen tot vrijstaande woningen en een nieuw landgoed. 



In de komende periode (na 2020) gaan we met de corporatie HW Wonen om tafel voor het opstarten van de planvorming. Prioriteit heeft het gebied dat de aanhaking vormt met het centrum en de voormalige kassenlocatie 'Batenburg'. Met 'de kop' van de Oranjewijk, is de corporatie reeds aan de slag, eveneens cruciaal voor een goede aanhaking en aantrekkelijke entree. De ontwikkelingsrichting voor de oostrand sluit hierop aan.  

Voor het overige beleid voor wonen