8   Uitvoeringsparagraaf
 

In deze structuurvisie benoemen we de hoofdlijnen van ons beleid op het gebied van wonen, voorzieningen, werken, recreatie & toerisme, infrastructuur & verkeer en ruimtelijke kwaliteit & duurzaamheid. Hierbij maken we een onderscheid in elementen die we als een basisverantwoordelijkheid beschouwen (en waarvoor we dus de middelen zullen (moeten) reserveren), ontwikkelingen waarvoor we ons als gemeente extra inspannen en type ontwikkelingen die door andere partijen gerealiseerd worden (waarop we wel regie willen voeren).  

De structuurvisie is een bestuursverantwoordelijkheid. Als gemeentebestuur verplichten we onszelf naar deze structuurvisie te handelen, maar de structuurvisie bevat geen verplichtingen naar burgers. Burgers mogen verwachten dat we als bestuur bij verzoeken en vragen ons antwoord zullen baseren op de beleidsuitspraken in deze lokale structuurvisie (en wanneer relevant, ook de regionale structuurvisie Hoeksche Waard).

In het traject naar uitvoering en uitwerking dienen nog vele activiteiten ondernomen te worden. Telkens weer door/met andere partijen. Een belangrijk aspect is de milieu- en waardentoets (zie de specifieke paragraaf  'uitvoerbaarheid' onderdeel 8.4).

In de verschillende themahoofdstukken komen een aantal 'nieuwe' projecten / beleidsvoornemens aan de orde, welke niet verankerd zijn in bestaand beleid. Enkele daarvan betreffen een uitwerking van uitspraken uit de regionale structuurvisie. Uiteraard zijn er in separate beleidsdocumenten en -programma's (en soms ook los daarvan) een groot aantal projecten benoemd /  geïnitieerd die ook bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen en ambities uit deze lokale structuurvisie. Het is praktisch niet mogelijk om een overzicht te maken van al deze 'projecten' en 'maatregelen' die van belang zijn voor de uitvoering van deze structuurvisie. Wèl hebben we als bijlagen een lijst opgenomen met projecten, maatregelen en beleidsvoornemens die in deze structuurvisie benoemd zijn en die we als gemeente in ieder geval als wenselijk zien, om de realisatie een stap dichterbij te brengen. In die lijst hebben we de projecten / maatregelen gecategoriseerd naar de thema´s zoals die in voorgaande hoofdstukken aan de orde gesteld zijn. Deze hebben we ook gehanteerd voor de Quickscan plan-MER en de Voortoets Natuurbeschermingswet (zie onderdeel 1.3)

Voor de meeste projecten zijn wij als gemeente niet de (enige) realiserende partij, bij die projecten ligt de initiërende en realiserende rol bij anderen. Als gemeente hebben we dan vooral een faciliterende rol. Dat bepaalde projecten/voornemens wellicht niet (direct) gerealiseerd kunnen worden, heeft enerzijds te maken met deze positie en anderzijds (waar gemeentelijke middelen noodzakelijk zijn) met het feit dat ruimte gecreëerd moet worden in de begroting. Dit wil echter niet zeggen dat wij als gemeente hieraan geen waarde hechten!

Naast deze projecten/maatregelenlijst gekoppeld aan de lokale structuurvisie, is er voor de regionale structuurvisie Hoeksche Waard een specifiek Uitvoeringsprogramma 2010-2014 gemaakt, met een taakverdeling en eerste (indicatieve) afspraken over financiering (vanuit een regiofonds, Verordening Regiofonds). Voor een aantal projecten hebben we als gemeente Strijen ook een specifieke  rol op ons genomen, hieraan blijven we onze medewerking verlenen. Voor de financiering van de projecten uit het regionale Uitvoeringsprogramma zijn verschillende instrumenten en geldstromen benoemd. Naast bijdragen van Europa, Rijk, Provincie en bijdragen van initiatiefnemers en belanghebbenden, wordt er ook gerekend met bijdragen van de gemeenten. Deze gemeentelijke bijdrage wordt betaald uit een (op 1-1-2011 in werking getreden) regiofonds. Hieraan betaalt iedere gemeente uit de Hoeksche Waard (afgestemd op het inwoneraantal) een structurele bijdrage. Daarnaast wordt vanaf 2015 voor iedere 'rode ontwikkeling' door de betreffende gemeente waarin die ontwikkeling plaatsvindt, verplicht een bijdrage gestort in dat regiofonds. Als gemeente Strijen zijn we voornemens om aan de initiatiefnemers bij ontwikkelingen in de gemeente een bijdrage te vragen, welke voor ons als gemeente een deel vormt van de te storten verplichte bijdrage in dat regiofonds. Alle partijen op het 'eiland' profiteren immers (in meer of mindere mate) van kwaliteitsinvesteringen in het gebied. Hierover meer bij het onderdeel 8.3 'financiële instrumenten'.   

Om ons gemeentelijk beleid te realiseren, zetten we verschillende instrumenten in, welke we gecategoriseerd hebben naar: