Als onze basisverantwoordelijkheid ten aanzien van verkeer en infrastructuur zien we:
- het zorgdragen voor een veilige woon- en leefomgeving
- door lobby naar provincie zorgdragen voor het behouden van de bereikbaarheid van en met het openbaar vervoer
- het zorgdragen voor een veilig en toegankelijk buitengebied, voor zowel het langzaam verkeer, het reguliere autoverkeer als het landbouw gerelateerd verkeer.
Het zorgdragen voor een veilige woon- en leefomgeving Schoon, heel en veilig, dat zijn voor ons belangrijke uitgangspunten voor de woon- en leefomgeving. Dan gaat het op het gebied van verkeer en infrastructuur met name om veilige fietsroutes en veilige verkeerssituaties. Scholen en andere (maatschappelijk-culturele en speel-) voorzieningen vormen hierbij een extra aandachtspunt. Duurzaam veilig, is voor ons het streefbeeld. Mensen in de samenleving hebben hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Als gemeente creëeren we randvoorwaarden en zorgen we voor onderhoud waar nodig. Door een goede naleving van regels en door oplettenheid, zouden er veel ongevallen voorkomen kunnen worden. Scholing en educatie is daarom van groot belang.
Aanleg van de Randweg De laatste jaren zijn we als gemeente actief aan de slag geweest met de veiligheid en bereikbaarheid. Het resultaat is de aanleg van de Randweg, waardoor: het centrum van Strijen en de nu 'doorgaande' wegen als de Trambaan en de Julianastraat flink ontlast zullen worden van doorgaand autoverkeer; wordt in het algemeen het woon-, leef- en winkelklimaat verbeterd; de nieuwe woonwijk Land van Essche goed ontsloten evenals toekomstige ontwikkelingen aan de oostrand van de kern; daarnaast is een derde aanleiding voor de Randweg het oplossen van problemen rondom sluiproutes in het buitengebied en (met name vrachtverkeer) door Mookhoek.

Bijzondere aandacht bij de aanleg van de Randweg en de aanhaking op het bestaande wegennet vormen de beeldkwaliteit van de entreegebieden en het feit dat door de Randweg, wegen elders niet overbelast raken. Door de Randweg via de Edisonweg op het bedrijventerrein aan te haken en de Sportlaan door te trekken wordt dit voorkomen. Aanvullend op de realisatie van de Randweg zijn er maatregelen onderzocht die ervoor zorg kunnen/zullen dragen dat het doorgaande verkeer nog verder beperkt wordt en geleid via de Randweg. In eerste instantie wordt hiervan niet het gehele pakket gerealiseerd. Na realisatie van de Randweg wordt onderzocht wat de verkeers- en veiligheidseffecten zijn en kunnen alsnog extra maatregelen getroffen worden. Wat in ieder geval wel direct gerealiseerd wordt zijn aanvullende snelheid beperkende maatregelen op de Trambaan en Julianastraat en een inrijverbod voor (doorgaand) vrachtverkeer (en landbouwverkeer) op de doorgaande routes door de kern Strijen. Op de Boompjesstraat zal éénrichtingverkeer ingesteld worden. ekoppeld aan de realisatie van ontwikkelingen ìn het centrum en de aanhaking van de oostelijke woningbouwontwikkeling òp het centrum, wordt dit verder uitgewerkt in de komende jaren. Hierbij zal werk met werk gemaakt worden door ervoor te zorgen dat deze maatregelen er ook toe bijdragen dat de veiligheid rondom voorzieningen als scholen wordt verbeterd. Dit laatste geschiedt door het realiseren van een 'schoolzone' met een kiss&ride-voorziening gecombineerd met een maximum snelheid van 15 km/uur.


Uit de inspectie in 2010 is gebleken dat wat betreft de wegkwaliteit het gemiddelde niveau op 7,6 ligt. Als gemeente streven we naar een gemiddeld kwaliteitscijfer van 7,5, waarbij de kwaliteit van voetpaden en rijwegen niet lager dan een 5 mag zijn in verblijfsgebieden en erftoegangswegen.
Zorgdragen voor behoud van kwaliteit en bereikbaarheid van het openbaar vervoer (OV) OV bereikbaarheid en kwaliteit daarvan is van belang voor de leefbaarheid, niet alleen vanuit het belang van milieu en duurzaamheid. Wanneer het voorzieningenniveau in kleine kernen afneemt, moeten voorzieningen in nabijgelegen grotere kernen goed bereikbaar zijn. Voor de jeugd en voor minder mobiele mensen is het OV cruciaal. Als gemeente hebben we hierop echter beperkte invloed. De provincie Zuid-Holland heeft een concessie gesloten met Arriva, waarover wij als gemeente hebben geadviseerd. We gaan in gesprek met Arriva over de gevolgen van de aanleg van de Randweg en de mogelijkheden die hierdoor ontstaan om de OV-bereikbaarheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het toevoegen van één of meerdere nieuwe haltes. Hierbij denken we aan het Stockholmplein en op het bedrijventerrein.
Zordragen voor een goed bereikbaar en veilig buitengebied voor alle gebruikers Door de smalle dijkwegen is de verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt in het buitengebied. Vooral tijdens de oogsttijd vormt de veiligheid een extra knelpunt. Het beheer van (dijk) wegen buiten de bebouwde kom berust bij het waterschap. De mogelijkheden om de veiligheid op de dijkwegen te verbeteren zijn beperkt, er kleven hoge kosten aan. Een belangrijke verbetering kan bereikt worden wanneer mensen zich aan de verkeersregels houden. Voor een gezonde bedrijfsvoering van agrarische bedrijven is een goede toegankelijkheid van het buitengebied voor landbouwverkeer van belang. Hinder voor natuurwaarden en sluipverkeer moet voorkomen worden. We proberen te waken voor een goede balans, door te sturen op maximumsnelheid, remmende voorzieningen en regulier onderhoud.
Voor een verdere uitwerking van ons beleid op het gebied van verkeer en infrastructuur wordt verwezen naar:
|