6.3   Te benutten kansen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid
 

Initiatieven van derden die bijdragen aan versterking van de ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid (zoals bijvoorbeeld rondom duurzame energievormen)  zullen we waar mogelijk ondersteunen. In de voorgaande onderdelen (6.1 en 6.2) zijn hiervoor specifieke afwegings- en kwaliteitscriteria voor de dijklinten aan de orde gekomen, hiernaar verwijzen we graag (en naar documenten als de Bestemmingsplannen, de Welstandsnota en de Regionale Structuurvisie). Hierna gaan we kort in op enkele 'instrumenten' om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, gekoppeld aan particulier initiatief: het realiseren van nieuwe landgoederen en het beleid ruimte voor ruimte. Daarnaast noemen we graag nog de volgende algemene afwegingsaspecten:

  • de meerwaarde van het initiatief voor de woon- en leefkwaliteit van de kernen;
  • de meerwaarde voor de belevingswaarde van de kernen en/of het buitengebied;
  • de milieueffecten van het initiatief op de omgeving en de heersende milieucondities (zie onderdeel 8.4);
  • de landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing in de kern/het landschap;
  • de meerwaarde van het project met betrekking tot duurzaamheid;
  • hydrologisch neutraal bouwen conform de uitgangspunten van het Waterplan;
  • de effecten van het initiatief vanuit verkeersbewegingen en parkeerdruk;
  • de manier waarop nieuwe initiatieven op een eigentijdse wijze invulling geven aan de versterking van bestaande gebiedsspecifieke kwaliteiten.

Landgoederenbeleid
Specifiek voor de mogelijke ontwikkeling van landgoederen (incidenteel langs bijvoorbeeld de dijken) is een 'Nota Nieuwe Landgoederen in de Hoeksche Waard' vastgesteld. Hierin voorop staat het realiseren van groene doelen, waarbij een 'klein beetje rood' acceptabel is. 90% van het nieuwe landgoed moet voor het publiek opengesteld zijn. De nieuwe landgoederen moeten passen in het landschap van de Hoeksche Waard, waarvan openheid een belangrijk onderdeel is. Voor de specifieke criteria wordt verwezen naar de nota.

 Ruimte voor ruimte-regeling Zuid-Holland
Met de ruimte-voor-ruimte-regeling wordt passend hergebruik van vrijkomende agrarische bebouwing gestimuleerd, zonder dat dit leidt tot verrommeling, maar juist tot een verhoging van de ruimtelijke kwaliteit. In het kort houdt de regeling in: het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit door het slopen van agrarische bedrijfsgebouwen, niet-agrarische bedrijfsgebouwen en/of kassen, in ruil waarvan op passende locaties één of meer 'compensatiewoningen' mogen worden gebouwd. Voor de voorwaarden wordt verwezen naar de Nota Regels voor Ruimte van de provincie Zuid-Holland, waarvan de ruimte-voor-ruimte-regeling onderdeel uitmaakt. Dit vormt ook voor ons als gemeente het afwegingskader.   

Voor een uitwerking van het overige beleid op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid verwijzen we graag naar: