5   Recreatie
 

Introductie
In onze gemeente is het niet alleen aangenaam vertoeven voor de inwoners. We beschikken over een divers pakket aan aantrekkelijke aspecten waardoor ook mensen 'van buiten' graag op bezoek komen. Het gaat hier om een combinatie van (de beleving van) landschappelijke waarden, de mogelijkheden voor waterrecreatie en het feit dat wij als oudste gemeente van de Hoeksche Waard ook over de meeste monumenten beschikken. Deze kwaliteiten (gecombineerd met onze ligging als onderdeel van een groene long tussen sterk verstedelijkte gebieden in de Zuidvleugel en in het Brabantse) maakt dat wij van mening zijn dat er veel meer 'uit recreatie en toerisme gehaald kan worden' dan nu het geval is. Wij zien recreatie en toerisme als een kans om onze economie te versterken, de agrarische sector te verbreden, de vitaliteit en daarmee de leefbaarheid te behouden èn een mogelijkheid om gekoppeld aan recreatieve ontwikkelingen ook de ruimtelijke kwaliteit te (laten) versterken. Uiteraard zijn wij ook zo trots op onze 'grond' dat wij die graag aan andere tonen!

Momenteel zijn er verscheidene recreatiemogelijkheden, voornamelijk gekoppeld aan wandel-, fiets- en vaarroutes. Het Deltapontje maakt het mogelijk om vanuit Noord-Brabant naar Strijenas te varen en vandaaruit de dijkstructuren te volgen naar Strijen en verder. Dit vorm onderdeel van een eeuwenoude route tussen Brabant en Amsterdam. De ondernemer die het doorzettingsvermogen heeft getoond om de vaarverbinding tussen Strijensas en Strijen nieuw leven in de blazen, beschouwen we als een goed voorbeeld waarop aangehaakt moet worden! Dit geldt evenzeer voor de Oudheidkundige Vereniging 'Land van Strijen', die interessante en goed bezochte (bus)excursies verzorgt door onze mooie gemeente. Als gemeente hebben we beperkte regiemogelijkheden op het gebied van recreatie, we scheppen de juiste voorwaarden, faciliteren initiatiefnemers en zijn voornemens om hierin meer een initiërende en stimulerende rol te gaan vervullen.    

Het thema recreatie heeft betrekking op zowel recreatie door mensen van 'buitenaf' als ook door de eigen inwoners. Recreatie- en vrijetijdsvoorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van een hoogwaardig woon- en leefklimaat. Dat is ook de reden dat we aan kwaliteitsverhoging èn uitbreiding van recreatie prioriteit geven. 

Ons beleid op het gebied van recreatie (veelal in regionaal verband opgesteld) is vastgelegd in onder andere de volgende documenten: Visie Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard (2006)Kampeerbeleid Hoeksche Waard (2008), Toeristisch-Recreatieve Visie (2002)

 

Trends 
Een belangrijke trend op het gebied van recreëren, is de toenemende waardering van landschapsschoon, rust en ruimte. Daaraan gekoppeld de vraag naar routegerichte recreatievormen om daarvan te genieten.
Als gevolg van de trends en demografische ontwikkelingen is er sprake van toenemende vrije tijd (bij bepaalde doelgroepen) en daarmee een toenemende vraag naar vrijetijdsvoorzieningen. Daarnaast blijkt, dat mensen (gemiddeld) meer geld besteden aan 'recreatie' of 'vrije tijd'.

Hoofdlijnen van beleid
We merken dat de Hoeksche Waard als geheel en onze gemeente als onderdeel daarvan, nog niet bij velen 'op het netvlies staat' als aantrekkelijk recreatiegebied. Hierin zouden we graag op een zorgvuldige wijze verandering willen brengen. We zien recreatie als een kans voor de versterking van de leefbaarheid èn van de economie. Een goede balans door landschappelijke inpassing en ruimtelijke kwaliteit staat voorop. Kansrijk is daarom de koppeling aan onze kernkwaliteiten: rust, ruimte, de vele cultuurhistorisch waardevolle elementen en structuren, de ligging aan het Hollandsch Diep en de natuur- en landschappelijke waarden in het algemeen. 

Om recreatie en toerisme structureel als economische drager te kunnen gebruiken, is verbreding en kwaliteitsverbetering nodig. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Hoofdlijnen van ons beleid zijn:

  1. Het versterken van de toeristisch-recreatieve kwaliteiten, door het creëren van recreatievormen die gericht zijn op de beleving van rust, ruimte en groen;
  2. Het duurzaam behouden en in kwaliteit versterken van de historische waarden van de kern, de buurtschappen en het landelijk gebied;
  3. Kansen benutten in de Zuidrand van onze gemeente, als onderdeel van het op te stellen Masterplan voor de gehele Zuidrand van de Hoeksche Waard;  
  4. Het verbeteren van de bereikbaarheid/toegankelijkheid en de (verkeers)veiligheid voor met name fietsers, wandelaars en ruiters. Als onderdeel hiervan inzetten op recreatieve knooppunten en dorpsrondjes.

Het beleid voor recreatie is uitgewerkt in vier vormen van beleid: