Introductie Door het hoofdzakelijk ruimtelijk-functionele karakter van de structuurvisie, doen we geen beleidsuitspraken rondom arbeidsmarktbeleid en werkloosheidsbestrijding. Uiteraard hebben ontwikkelingen op het gebied van economie en bedrijvigheid hier wel direct invloed op. Als gemeente beschikken we over bijna 48 ha bedrijventerrein, waarvan netto ruim 38 ha. Hoofdzakelijk geconcentreerd op de terreinen Trambaan en Oud Bonaventura. Daarnaast is er uiteraard verspreid veel werkgelegenheid/bedrijvigheid aanwezig langs de dijklinten en in de agrarische sector in het buitengebied. Het accent van ons beleid ligt op het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande bedrijvigheid en het (duurzaam) voortbestaan daarvan. Naar de toekomst toe moet er fysiek en juridisch-planologisch voldoende ruimte zijn om dit te kunnen accommoderen en faciliteren. De centrale thema’s uit het rijks-, provinciaal én regionaal beleid zijn leidend: het creëren van een ´vitale economie´, duurzaamheid, aandacht voor kwaliteit en zorgvuldig omgaan met de bestaande ruimte door het gebruik van de SER-ladder.
 |
|
 |
Trends De eerder geschetste demografische ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor het aantal personen in de leeftijdsgroep van de potentiële beroepsbevolking (20-65 jaar):

Zowel in de prognose van het CBS als die van Primos neemt de potentiële beroepsbevolking af.
De beroepsbevolking neemt af en de vraag naar zorg gerelateerde dienstverlening en daarmee samenhangende werkgelegenheid zal toenemen. Daarnaast ondervinden we ook de invloeden van algemene trends als de globalisering van de wereldmarkt, waardoor (grotere) bedrijven minder lokale binding hebben. Daarnaast ondervinden we uiteraard consequenties van de economische crisis. Concreet tekent deze zich in het feit dat er sinds 2009 maar zeer beperkt gronden zijn verkocht op het nieuwe bedrijventerrein. Hoewel de crisis hopelijk tijdelijk is, drukt deze een sterke stempel op de ontwikkeling van het ruimtelijk beleid op de korte en middellange termijn: consumptieve bestedingen blijven achter, de bouwsector stagneert doordat de woning- en kantorenmarkt op slot zit én de overheid kampt met een noodzaak voor stevige bezuinigingen. Kortom, de motor van de ruimtelijke ordening en van de economie (verkoop van gronden en opstallen) is sterk vertraagd.
Andere relevante trends op het gebied van 'economie en werken' waarmee we rekening willen houden zijn: toename van bedrijven met 1 a 2 werknemers, het werken aan/vanuit huis (het 'nieuwe werken'), ontwikkeling van de takeneconomie waarbij bedrijven zich steeds meer specialiseren en de toenemende werkgelegenheid in de zorg, detailhandel, overheid, onderwijs en dienstverlening. Duidelijk is dat ontwikkeling van het nieuwe 'reguliere' bedrijventerrein niet meer zo vanzelfsprekend is. Voor onze gemeente wordt deze conclusie versterkt, omdat in regionaal verband in de noordrand van de Hoeksche Waard (gemeente Binnenmaas) een regionaal bedrijventerrein wordt ontwikkeld voor bedrijven tussen de 2.000 m2 en 20.000 m2 en in de milieucategorieën 1 t/m 3.2 (met een vrijstellingsmogelijkheid voor bedrijvigheid in categorie 4 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten). Hierover zijn in regionaal verband afspraken gemaakt.
Agrarische sector De grondgebonden landbouw is zeer beeldbepalend voor onze gemeente en daarmee een belangrijk visitekaartje. In Strijen komen gemiddeld veel grote agrarische bedrijven voor in vergelijking met het landelijk gemiddelde. De gemiddelde grootte ligt ongeveer op 40 ha. Door een samenspel aan factoren (schaalvergroting, verhoging van kosten, strengere (milieu)eisen), neemt het aantal agrarische bedrijven af en is er een zoektocht gaande door ondernemers naar verbredingsmogelijkheden om hun inkomen aan te vullen. Bij verbreding kan gedacht worden aan recreatie en toerisme. Deze functies kunnen ook in vrijkomende agrarische bebouwing een plek krijgen.
Glastuinbouw Strijen kent daarnaast enkele kascomplexen. De ontwikkeling van nieuwe kassen wordt binnen het gemeentelijke grondgebied niet toegestaan. Hiervoor zijn op provinciaal niveau glastuinbouwgebieden aangeduid (Zie Verordening Ruimte, provincie Zuid-Holland). In regionaal verband hebben we afgesproken waar kansen zich voordoen verspreid liggend glas te saneren. De ruimte-voor-ruimte-regeling biedt hierbij mogelijkheden.
Hoofdlijnen van beleid Op het gebied van ´economie en werken´ zijn de hoofdlijnen van ons beleid:
- Streven naar een vitale economie, door behoud, versterking en verbreding van lokale bedrijvigheid, onder andere door het bieden van ruimte voor dynamiek en de aanwezigheid van (ruimtelijke) ontwikkelingsmogelijkheden;
- Het zorgen voor de juiste randvoorwaarden als een goede infrastructuur en een goed vestigings- en investeringsklimaat voor ondernemers, waarbij we bijvoorbeeld ook aandacht hebben voor de vergunningsprocedures;
- We willen voorkomen dat innovatieve bedrijfsvoering, de agrarische sector en bedrijvigheid langs de dijklinten in het algemeen 'op slot gezet wordt' door het beschermingsniveau van de waarden in het gebied, met uitzondering van natuurwaarden. In het huidige beleid is de status van Nationaal Landschap verankerd, gezien de concept Rijksstructuurvisie Infrastructuur en Ruimte lijkt deze status te vervallen, waardoor wij meer kansen zien voor gebiedsgericht maatwerk en (economische) dynamiek;
- Grote, nieuwe bedrijven die qua schaal niet passen bij Strijen dienen zich te vestigen op het regionale bedrijventerrein. Reeds gevestigde grote bedrijven met een lokale binding kunnen hier blijven, echter wanneer een grote ontwikkeling aan de orde is, is het de vraag of deze passend is op ons bedrijventerrein, of dat mogelijk verplaatsing aan de orde is;
- Het waar mogelijk ondersteunen en faciliteren van starters en bedrijvigheid aan huis (binnen randvoorwaarden);
- Het bieden van voldoende ruimte voor de landbouw om zich toekomstgericht te kunnen blijven ontwikkelen: o.a. meer ruimte voor verbreding (o.a. op het gebied van toerisme).
Het beleid voor Economie en werken is uitgewerkt in vier vormen van beleid:
|