2.1.1   Specifiek woonbeleid centrum Brunssum
 

Doel van Bruisend Brunssum Centrum is het centrumgebied van Brunssum te versterken en te vernieuwen, en zodanig in te richten (op het gebied van wonen, winkels, onderwijs, zorg en welzijn) dat er straks niet alleen een mooi centrum ligt, maar ook een centrum afgestemd op verschillende doelgroepen (woningen en voorzieningen voor ouderen, jongeren en starters) en aantrekkelijke en goed toegankelijke winkel- en wandelgebieden. Bijzonder aan Bruisend Brunssum Centrum is dat het één overkoepelende visie vormt op een nieuw centrum. Bij de planontwikkeling wordt het hele gebied in samenhang beoordeeld en worden totaalafwegingen gemaakt bij het bepalen van accenten in woningvoorraad en voorzieningen, zodat ontwikkelingen elkaar versterken. Het Masterplan wordt daarmee een kompas dat de richting aangeeft voor een gebalanceerde vernieuwing en verfraaiing van het centrum van Brunssum. Het centrum van Brunssum maakt onderdeel uit van de majeure ontwikkelingen voor Brunssum.

Brunssum heeft in het Masterplan Centrum (2008) haar ambities geschetst voor het centrum. Elk gebied in Brunssum valt in een herkenbare zone. Een zone is herkenbaar als specifiek gebied door de functie die ze herbergt in combinatie met een karakteristieke ruimtelijke structuur. Alhoewel de grenzen van de gedefinieerde zones praktisch niet altijd geheel scherp kunnen worden getrokken, is het van belang dat de zones wel herkenbaar zullen blijven dan wel worden. Sommige zones hebben een hecht functioneel verband met de omringende omgeving, andere delen vormen een wereld apart. Juist markante verschillen bevorderen de oriëntatiemogelijkheden.

Klik hier voor de overzichtskaart van het Masterplan Centrum.

De beleidsuitgangspunten voor het centrumgebied zijn:
- accent op huisvesting senioren met bijbehorende (zorg)voorzieningen (zorgappartementen), maar ook goedkope huur c.q. koopwoningen voor starters/jongeren om levendigheid in centrumvoorzieningen te behouden.
- Minder accent op gezinnen met kinderen. Deze zullen wel buiten winkelgebied (’t Ei) een plek kunnen krijgen, o.a. door het vervangen van portiek-etagewoningen door grondgebonden woningen in de midden (huur en koop)klasse.
- Mix in prijsklassen nastreven: voor aantrekken starters/jongeren vooral goedkope koopwoningen toevoegen  en gemiddelde/goedkope  huurwoningen.
- t.b.v. Portieketagewoningen bestaan 2 mogelijkheden:
1. Grotendeels slopen; afhankelijk van locatie bezien of sloop zonder nieuwbouw aantrekkelijk is. Denk aan inpassing/ voortzetting groenstructuren, nieuwe bedrijfslocaties voor kleine (niet hinderlijke) bedrijfjes cq bedrijfsverzamelgebouwen, nieuwbouw of verbouw voor andere niet-woonfuncties.
2.  Beperkt behouden/opknappen voor starters/jongeren, afhankelijk van ligging.
- Op basis van Masterplan Centrum zal per locatie bezien worden of verdunning mogelijk is, dan wel realisering naar langere termijn uitgesteld kan worden, gezien de krimpopgave.

Het kwalitatieve en kwantitatieve woningprogramma is opgenomen in bijlage 6.