5.2.1   Versterking van de recreatieve kwaliteit: Oostflank
 

De Oostflank is voor Brunssum een belangrijk ontwikkelingsgebied met een oppervlakte van circa 400 hectare. Ook regionaal is dit gebied geselecteerd als ontwikkelingsgebied, onderdeel uitmakend van de Structuurvisie Parkstad. Het is één van de weinige locaties waar nog structurele nieuwe ontwikkelingen kunnen plaatsvinden die van betekenis zijn voor de toekomst van Brunssum. Historisch gezien is de Oostflank altijd min of meer de achterzijde van Brunssum geweest, door het gebruik als stortplaats van mijnsteen, zand en grindwinning en laagwaardig milieugerelateerde bedrijvigheid die conflicteert met andere ruimtelijke functies. Brunssum wil een betere invulling geven aan het gebied, waarbij de nadruk ligt op herstel van het landschap, het verwijderen van niet-passende functies, en het versterken van de natuur- en recreatiefuncties (waarbij ruimte is voor de vestiging van een grootschalige toeristische attractie) en van de werkgelegenheid die daarmee gepaard kan gaan. Daarnaast wordt ingezet op werkgelegenheid op het gebied van duurzame energie.

Voor de Oostflank van Brunssum dient zich op korte termijn een aantal nieuwe ontwikkelingen aan. Dit zijn:

  1. de geplande aanleg van de de Buitenring Parkstad;
  2. de aanstaande afwerking van de groeve Mourik;
  3. de ontwikkeling van het Heidenatuurpark;
  4. de opwaardering van het Schutterspark en de golfbaan Brunssumerheide;
  5. renaturering van de Rode Beek.
  6. Revitalisering Schutterpark (ondermeer blote voetenpad, boomkronenpad, bijbehorende horeca, speelstrandje);

Deze ontwikkelingen bieden een unieke kans om te kunnen komen tot een kwalitatieve opwaardering en herontwikkeling van het totale gebied Oostflank, zowel ruimtelijk als maatschappelijk en economisch. De Startnotitie Herontwikkeling Oostflank geeft een eerste aanzet tot de herontwikkeling. We zien de structuurvisie als beleidsinstrument bij uitstek om aan zowel de korte termijn als lange termijn ontwikkelingen sturing te geven.

De voorgestane duurzame herontwikkeling van de Oostflank beoogt een duurzame verbetering van de ruimtelijke en economische structuur van Brunssum en de regio Parkstad. Een gebiedsgerichte en integrale aanpak van de thema’s ruimtelijke kwaliteit, natuurontwikkeling, bereikbaarheid bedrijventerreinen, toerisme en recreatie, is noodzakelijk om de basiscondities hiervoor te scheppen.

De gemeente Brunssum zet in op een ruimtelijk en functioneel goede tracering van de Buitenring. Westelijk van dit tracé moeten ruimtelijke ontwikkelingen inhoud geven aan een groen recreatief uitloopgebied voor Brunssum c.q. Schutterspark. Oostelijk van het tracé is meer grootschalige en solitaire ruimtelijke ontwikkeling mogelijk. Deze is bij voorkeur toeristisch-recreatief. Er wordt tevens ruimte gegeven aan bijzondere woonvormen en functies op het gebied van duurzame energie. Bovendien wordt een robuuste ecologische verbindingszone tussen de Brunssummerheide en Schinveldse bossen enerzijds en de Brunssummerheide en Tevenerheide anderzijds ontwikkeld.

Structuurbepalend voor de ontwikkeling van de Oostflank zijn de verschillende groene ruimtelijke hoofdcomponenten: het natuurpark Brunssummerheide, de ecologische zone van de Rode Beek en het stedelijk groengebied Schutterspark. Deze drie gebieden dienen op een kenmerkende wijze middels een robuuste groencorridor met elkaar te worden verknoopt. Historisch gezien bezit de Oostflank belangrijke potenties met name voor wat betreft de geomorfologie, de cultuurhistorie en het landschap. Het is dan ook van belang dat het landschap en het beekdalensysteem, waar de Rode Beek onderdeel van vormt, wordt opgewaardeerd en waar nodig hersteld.

De Oostflank maakt onderdeel uit van de majeure ontwikkelingen voor Brunssum.

Ontwikkelen

  • Bevorderen van landschappelijke transformatie ten gunste van één uniek samenhangend en gekoppeld heide en natuurgebied met transnationale tentakels richting Duitsland;
  • Ontwikkelen van een deelgebied tot een kwalitatief hoogwaardig toeristisch recreatief gebied met een, op termijn, bovenregionale dagrecreatieve trekker. Toeristisch-recreatieve formules die een aanvulling vormen op het toeristisch profiel van Parkstad Limburg kunnen hier worden gevestigd. Er dient met het oog op de plek, zorgvuldig met de categorisering c.q. de toelaatbaarheid van bedrijven te worden omgesprongen en niet passende functies zullen worden verplaatst;
  • Gebiedsspecifieke ontwikkeling van clusters van hoogwaardig vermaak die te gast zijn in de natuur als tweede prioriteit hanteren;
  • Zorg besteden aan recreatieve verbindingen vanuit het stedelijke en recreatieve transitoverbindingen naar nadere gebieden (Lange Afstand Wandelpaden en fietsroutes);
  • Inpassen van gebouwen, kunstwerken en Parkstadring in het concept ‘te gast in de natuur’;
  • Landgoed Brunsheim faciliteren als verblijfsrecreatiegebied.
  • Opwaarderen regionale golfbaan.

Recreatieve fietsroutes
Ten behoeve van het optimaal benutten van de recreatieve potenties van dit gebied is het essentieel te beschikken over voldoende recreatieve fietsroutes. Brunssum wil zich meer richten op de recreatieve fietser. Dwarsverbindingen over en onder de Buitenring zijn noodzkaleijk om recreatieve gebieden met elkaar te verbinden.