2.1   Passend woningaanbod voor lokale bevolking
 

De bestaande woningvoorraad is met circa 14.000 woningen verreweg dominant in de mogelijkheden en de kwaliteit van wonen in Brunssum. Woningen moeten daarom aangepast kunnen worden aan de kwalitatieve en kwantitatieve woonbehoefte. Meer dynamiek in de bestaande voorraad is noodzakelijk om een voorraad met kwaliteit te behouden en in te spelen op de demografische ontwikkeling en de veranderende woningbehoeften van de bevolking.

 Beleid

Door de groei van het aantal oudere bewoners bestaat ook een toenemende behoefte aan geschikte huisvesting voor ouderen. Daarnaast moeten er kwalitatief goede woningen en aantrekkelijke woonmilieus kunnen worden aangeboden om jongeren en starters vast te houden en aan te kunnen trekken. We kiezen daarom voor een kwaliteitsimpuls waarbij herstructurering wordt geprefereerd boven nieuwbouw. In het beleid wordt dus meer nadruk gelegd op transformatie en herstructurering. Het verbeteren van de woonomgeving met daarbij een evenwichtige mix van woningtypologie en bewoners behoort eveneens tot onze beleidsuitgangspunten.

Stimuleren aantrekkelijke woonomgeving

Wij willen bijdragen aan een aantrekkelijke woonomgeving. Om dit te bereiken worden de volgende aspecten nagestreefd:
- Garanderen van de basismilieukwaliteit;
- Verbeteren leefkwaliteit door verkeersveiligheid en goede bereikbaarheid groen en recreatie vanuit de woonwijk;
- Waarborgen van de identiteit Beschermd Stads- en Dorpsgezicht.

Relatie met beleid Parkstad

De ideeën en wensbeelden van het gemeentelijke samenwerkingsverband Parkstad ten aanzien van wonen zijn in grote mate van toepassing op Brunssum. In de Regionale Woonvisie op Hoofdlijnen "Parkstad Limburg 2006-2010" heeft Parkstad Limburg een kader gevormd voor de bovenlokale afstemming van de lokale woningbouwprogramma's. Parkstad streeft drie doelen na op het gebied van wonen, die in hoofdlijnen tevens gelden voor Brunssum:

1) Krimp als kans zien;
2) Een kwaliteitsimpuls geven aan wonen door het stimuleren van innovatie en vernieuwing;
3) Aanbod aansluitend maken bij woonwensen van (toekomstige) bewoners.

De ordeningsprincipes van de Regionale Woonvisie op Hoofdlijnen zijn uitgewerkt in 7 sturingsprincipes in de beleidsnota Parkstad Limburg geeft Ruimte! "Kwaliteitssturing Regionale woningmarkt". De belangrijkste sturingsprincipes daarbinnen voor Brunssum zijn:
1. Kwaliteit;
2. Binden van doelgroepen;
3.Herstructurering voor uitbreiding: woningen aan de voorraad onttrekken om de gewenste kwaliteitsslag te kunnen maken. In principe gaat herstructurering voor transformatiegebieden en transformatiegebieden krijgen prioriteit boven uitbreidingsplannen;
4. Ruimte voor onderscheidende concepten: Kwaliteitsslag maken door projecten te stimuleren waar middels vernieuwende concepten nieuwe doelgroepen worden aangesproken;
5. Integrale aanpak van leefbaarheid in buurten: Ruimtelijke kwaliteit is een samenspel van vastgoed, openbare ruimte, voorzieningen en de sociale-economische kansen van een gebied.

Een toelichting op punt 1 en 2 wordt gegeven in bijlage 5.

Ruimtelijke doorwerking van dit beleid

Bovenstaand beleid geldt voor een gedeelte van de woongebieden in Brunssum. Woongebieden waar de gemeente Brunssum zich verplicht ontwikkelingen te realiseren op het gebied van wonen zijn:

  1. Centrumplan Brunssum met als deelplannen: het Ei, Lindeplein, Raadhuis/Dorpstraat, Kerkeveld, Atrium, Kloosterstraat, Entree Dorpstraat, Vijverpark/Kerkeveld;
  2. Centrumplan Treebeek;
  3. Emma fase II;
  4. Voormalige Atrium-locatie

Specifiek gebiedsgericht woonbeleid is geformuleerd voor
1) Centrum Brunssum 
2) Centrum Treebeek

Uitvoering van dit beleid

De uitvoering van dit beleid is opgenomen in de Uitvoeringsparagraaf 

Ander beleid

De andere beleidskeuzen voor wonen zijn:

Beleid op hoofdlijnen;
Realisatie kwalitatief goede en levensloop bestendige woningen;
Sloop en vervanging van niet-courante woningen.

Kaartbeelden

Klik hier voor een overzicht van de woongebieden.

Klik hier voor een overzicht van alle gebieden.