6.2.1   Groene Peelvallei
 

Het Centrumgebied Groene Peelvallei bevindt zich tussen Helmond en Deurne. Hier wisselen beekdalen, landbouwgronden en bossen elkaar af. Het centrumgebied biedt tegelijkertijd ook mogelijkheden voor toerisme en recreatie met onder meer de Berkendonkse Plas. De gemeente Helmond werkt samen met gemeente Deurne en het Waterschap Aa en Maas om de natuurlijk landschap en watersysteem te versterken, en het gebied een recreatieve impuls te geven.

Bij de ontwikkeling en inrichting van het Centrumgebied Groene Peelvallei gelden voor de gemeenten Deurne en Helmond de volgende kernbegrippen: diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Het Centrumgebied Groene Peelvallei moet een compleet pakket aan toeristisch- recreatieve voorzieningen bieden binnen een duurzaam landschappelijk en ecologisch raamwerk.De toeristisch-recreatieve voorzieningen moeten elkaar versterken en zowel wat kwaliteit, vormgeving als uitstraling betreft, van zeer hoog niveau zijn. Met andere woorden: er is ruimte voor de ontwikkeling van duurzame, nieuwe economische dragers op het gebied van recreatie en toerisme als dit ook een verbetering van de bestaande kwaliteiten van het Centrumgebied Groene Peelvallei tot gevolg heeft. Pas dan is sprake van een gezonde basis voor de economische, ecologische en sociaal-culturele ontwikkeling van het Centrumgebied Groene Peelvallei.

Het te realiseren toeristisch-recreatieve programma moet complementair zijn op het bestaande en in ontwikkeling zijnde leisure-aanbod in Deurne en Helmond en een waardevolle aanvulling vormen op het aanbod voor inwoners van Deurne, Helmond en de Peelregio. Het aanbod dient dus zowel de lokale als de(boven)regionale marktvraag te bedienen. Er moet sprake zijn van een onderscheidende invulling van het Centrumgebied Groene Peelvallei, gelet op het bestaande en in ontwikkeling zijnde aanbod in en rondom Deurne, Helmond en in de Peelregio. Tevens moet sprake zijn van jaarrond aanbod en elk-weer-voorzieningen.

Mogelijk initiatieven die bijdragen aan de ambitie zijn ondermeer:

  • Deurne Paardenwereld 
  • Bospark de Bikkels 
  • Stadion Helmond Sport 
  • Waterpark Berkendonk

Voor de ontwikkeling van Centrumgebied Groene Peelvallei is een separaat structuurvisietraject in gang gezet.Indien er onderwerpen in de structuurvisie Groene Peelvallei zijn of worden opgenomen die afwijken van hetgeen in deze structuurvisie is opgenomen, geldt hetgeen gesteld in de structuurvisie Groene Peelvallei. Die structuurvisie zoomt immers meer in op het gebied 'Groene Peelvallei' en heeft derhalve voorrang boven deze algemene structuurvisie.

Deurne Paardenwereld vormt voor de gemeente Deurne een belangrijk integraal project binnen Centrumgebied Groene Peelvallei. Derhalve is dit project hieronder nader uitgelicht.

Deurne Paardenwereld

Het buitengebied is aan verandering onderhevig. Recreatie krijgt hierbij steeds meer invloed. Wandelen, fietsen en paardrijden zijn activiteiten die in toenemende mate worden uitgeoefend. Daarnaast stoppen agrariërs met hun bedrijf en worden ter plaatse nieuwe activiteiten opgestart. Paardensport en paardenrecreatie spelen hierbij een steeds grotere rol in het landschap. De paardensector is kortom groeiende, echter niet alleen op recreatief gebied, maar ook in economische zin. De paardensector groeit namelijk ook steeds meer uit tot een bedrijfstak met een belangrijke economische betekenis.

De gemeente Deurne wil actief inspelen op deze trend en streeft ernaar om Deurne te profileren als paardengemeente van Nederland, onder de naam van Deurne Paardenwereld. Deurne Paardenwereld is een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Deurne en enkele andere partijen, zoals Helicon NHB Deurne, CRA Vastgoed en Hypoplaza.

Deurne Paardenwereld is een open en toegankelijke plek van ontmoeten, leren en recreëren. Een belangrijk onderdeel van Deurne Paardenwereld vormt het opleidingscentrum. Dit is een van de pijlers van Deurne Paardenwereld. Maar Deurne Paardenwereld is meer: het is ook een recreatieve poort van waaruit verschillende wandel-, fiets- en paardrijroutes vertrekken. Met betrekking tot Deurne Paardenwereld zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:

  • versterking van het opleidingscentrum;
  • uitgroeien tot hèt sportief centrum van Nederland en Europa voor de paardenliefhebber en de paardensportbeoefenaar;
  • gemeente Deurne profileren als paardengemeente van Nederland;
  • het geven van een impuls aan recreatie en toerisme in Deurne door een uitbreiding van routestructuren, meer paardenevenementen, natuurontwikkeling in het zandbos, mogelijkheden te scheppen voor dagarrangementen rondom paarden, summerclinics, etc;
  • uitgroeien tot hèt zakelijk, onderzoeks- en sportief centrum van Nederland en Europa voor de paardenliefhebber, de paardensportbeoefenaar en de hippische ondernemer;
  • creëren van nieuwe werkgelegenheid;

De gemeente Deurne neemt een pro-actieve en wervende houding aan ten aanzien van het realiseren van de ambities in het kader van Deurne Paardenwereld in zijn algemeenheid en ten aanzien van ondernemers die vestigingsmogelijkheden zoeken voor hun bedrijfsactiviteit passende binnen de ambitie Deurne Paardenwereld in het bijzonder. Betreffende ondernemers zullen middels een bedrijfsplan moeten aantonen dat sprake is van een aanvulling op de aard en diversiteit van de reeds aanwezige hippische activiteiten en dat voor de ondernemers zelf sprake is van een duidelijke synergie en meerwaarde bij de vestiging in Deurne.