3.2   Ambitie op het gebied van wonen en woonomgeving
 

De ontwikkeling van het aantal huishoudens in de gemeente Westerveld wordt bepaald door de samenstelling van de bevolking, maatschappelijke trends en verhuisbewegingen. In het inleidende deel bij dit thema is al ingezoomd op deze prognoses. Het laat een absolute bevolkingsdaling zien en anderszijds neemt het aantal huishoudens met 1,5% toe. Dit laatste hangt met name samen met de toename in de gezinsverdunning (echtscheiding, vergrijzing etc.).

De ontwikkelingen in de woningmarkt moeten de hooggewaardeerde woonkwaliteiten van de gemeente Westerveld waar mogelijk versterken. De woonkwaliteiten uiten zich qua bebouwingstype in onder andere veel laagbouw en het dorpse karakter. De gemeente heeft de ambitie om de prestatieafspraken die gemaakt zijn tot uitvoering te brengen zodat alle doelgroepen gefaciliteerd worden. 

In voorgaand onderdeel hebben we onze koers voor het woningbouwprogramma in het algemeen geduid. Hierna zoomen we specifiek in op twee elementen. Voor verdieping en onderbouwing op het beleidsveld wonen, verwijzen we graag naar de recente Visie op het Wonen 2012 - 2020.

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)
De gemeente heeft de ambitie het CPO te stimuleren om starters op de Westerveldse woningmarkt meer mogelijkheden te bieden voor een betaalbare woning. De ambitie is, het starterscollectief financieel mogelijk te maken. Om projecten te faciliteren, is een financiële bijdrage van de gemeente voor de plankosten mogelijk. De gemeente wil het CPO inzetten om in algemene zin inhoud te kunnen geven aan consumentgericht bouwen. Starters die dat willen moeten de mogelijkheid hebben in de gemeente te blijven wonen. In en bij alle typen dorpen zijn mogelijkheden voor CPO-projecten.

Jongeren / starters
Het streven is, de woningmarkt voor jongeren en starters te behouden. We hanteren hiervoor in het ruimtelijk beleid globaal drie mogelijkheden:

  • het aanbieden van voldoende sociale huur- of koopwoningen;
  • het stimuleren van een starterscollectief;
  • het aanbieden van een gedifferentieerde grondprijs, gekoppeld aan inkomen.

Indien zich kansen voordoen willen we ook nieuwe jongeren en/of jonge gezinnen aantrekken. Voor deze groep is het belangrijk dat ze in de nabijheid van bepaalde voorzieningen wonen: cultuur, horeca, sport en verenigingen. Indien deze voorzieningen niet in de eigen kern zijn gelegen is het belangrijk dat deze doelgroep in de nabijheid van de genoemde voorzieningen wonen. Daarom hebben we ook dit kwalitatieve accent gelegd op het gebied van wonen voor de 'voorzieningenkernen'. De flanken van de gemeente zijn interessant als vestigingslocatie voor deze doelgroep, in verband met de nabijheid van voorzieningen elders. De hoek Havelte - Vledder voldoet ook aan dit criterium, evenals de omgeving Dwingeloo.

Jongeren die al in de gemeente wonen willen naast mogelijke nieuwe locaties ook graag binnen de eigen kern blijven. Om passende huisvesting te kunnen realiseren zullen inbreidlocaties binnen de kernen kunnen worden benut. Gedacht kan worden aan vrijkomende sportvelden.

Voor de hoofdbeleidslijnen en overige onderdelen van het beleid voor wonen en woonomgeving verwijzen we graag naar de onderdelen: