7.2   Instrumentele regie op de uitvoering
 

Instrumentele regie
Met instrumentele regie richt de gemeente Westerveld zich op de inzet van de verschillende publiek- en privaatrechtelijke instrumenten waarmee de gemeente in staat is sturing te geven aan ruimtelijke ontwikkelingen.

Publiekrechtelijk is het bestemmingsplan het meest bekende instrument. Deze structuurvisie legt hiermee belangrijke relaties. Zo bevatten de volgende hoofdstukken zowel voor de afzonderlijke kernen en de daarin onderscheiden deelgebieden, als voor het buitengebied met zijn verschillende zones, beleidsmatig toetsingscriteria die richting geven aan hoe om te gaan met nieuwe initiatieven. Via de bestemmingsplannen werkt dit vervolgens door. In dit verband is het actualiseren van het bestemmingsplan buitengebied een belangrijke activiteit die de komende periode veel aandacht zal vragen.

Behalve het bestemmingsplan maakt de gemeente ook gebruik van andere publiekrechtelijke instrumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van de Wet voorkeursrecht gemeenten of het nemen van voorbereidingsbesluiten. Nieuw in het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is het exploitatieplan. Gekoppeld aan bestemmingsplannen stelt dat plan het kostenverhaal veilig. Met name als daarover met derde partijen die bij de ontwikkeling zijn betrokken, privaatrechtelijk geen overeenstemming kan worden bereikt. Ook dit instrument zal de gemeente waar nodig (gaan) inzetten.

Zie voor de andere onderdelen van de uitvoeringsparagraaf: