7   Uitvoeringsparagraaf structuurvisie
 

Inleiding
In dit hoofdstuk wordt op hoofdlijnen aangegeven hoe de gemeente de beleidsvoornemens zoals opgenomen in de voorgaande hoofdstukken wenst te realiseren. Het gaat daarbij om de rol die de gemeente kiest bij de uitvoering van het ruimtelijk beleid. Belangrijk hierbij is goed te beseffen dat de gemeente lang niet altijd zelf aan zet is bij de uitvoering van ruimtelijke ontwikkelingen. Vaak stelt de gemeente wel de kaders en randvoorwaarden voor deze ontwikkelingen, maar zeker in de fase van het uitvoeren en realiseren van projecten is de gemeente ook afhankelijk van andere partijen zoals de woningbouwcorporatie. Bijgaande figuur geeft een beeld van de belangrijkste bouwstenen in het proces van planidee naar realisatie en van de verschuivende rol van de gemeente daarin.

De rol van de gemeente
Als het gaat over de invulling van de rol van de gemeente bij de uitwerking van de structuurvisie, dan onderscheiden we drie vormen van regie:

  • procesregie: dit zijn de acties en inspanningen die de gemeente voornemens is te doen om de processen die het beleid operationeel moeten maken, goed af te stemmen en te stroomlijnen;
  • instrumentele regie: hierbij gaat het om de inzet van de verschillende publiek- en privaatrechtelijke instrumenten in relatie tot de ruimtelijke ordening;
  • financiële regie: hierbij gaat het om de manier waarop de gemeente omgaat met de kosten en opbrengsten en het kostenverhaal bij ruimtelijke ontwikkelingen, zowel op het niveau van de afzonderlijke projecten als in onderlinge samenhang over de projecten heen.

De inzet van deze drie vormen van regie moet uiteraard steeds goed op elkaar worden afgestemd. In de volgende paragrafen worden deze drie vormen van regie op hoofdlijnen verder uitgewerkt.

Uitvoeriger wordt stilgestaan bij het aspect financiële regie. Dit vanwege de eisen die de nieuwe Wet ruimtelijke ordening stelt op het gebied van kostenverhaal. Dit is beschreven in paragraaf 7.4.