29.2.25   Dorpspaspoort Wittelte en Wittelterbrug (29.2.25a)
 

Naam: Wittelte

Dorpstype: woondorp

Hoofdfunctie en eventuele accenten: hoofdfunctie is wonen

Aantal inwoners: circa 120

Kenmerken en ligging Wittelte: buurtschap ten zuiden van Diever, ten zuidwesten van Dieverbrug, ten westen van Dwingeloo, ten noordoosten van Havelte en ten oosten van Wapserveen. Tegen Wittelte aan ligt het Wittelterveld, tussen het buurtschap en de Drentsche Hoofdvaart (voorheen met Wittelterschutsluizen). Aan de overzijde van het kanaal ten zuiden van het dorpje ligt het weidecomplex Witteltermade met de gelijknamige weg.

Bronnen vermelden Wittelte vanaf 1040. De plaatsnaam is een samenstelling van wit (kleur) en holt (hout, bos) of holte, helte, elte, afgeleid van plaats waar hout groeit. Witholt betekent als één woord: woudbomen, beukenbos en/of brandhout. De nederzetting breidde zich na 1850 vanuit een kern van enkele boerderijen en een eendenkooi uit langs de Wapserveenseweg. De Wittelter, Uffelter en Lheeder Maden behoorden naast de Havelter Maden tot de eerste ruilverkavelingen in Drenthe. Deze hebben op de cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente Westerveld (2012) een hoge waarde gekregen. In Wittelte vinden we de Motte (overblijfselen van een burcht of schans) van Wittelte, of Wittesheuvel. De heuvel is bij de ruilverkaveling in de jaren 1960 door de huidige eigenaar voor totale vernietiging behoed. De Wittesheuvel is sinds 2002 een beschermd archeologisch rijksmonument. Oorspronkelijk voorzien van een gracht en een diameter van ruim 20 meter. De hoogte bedroeg ruim 4 meter.

De kern is gelegen in zowel de zone landbouw en recreatie, als ook de zone landbouw, natuur en recreatie.

Kenmerken en ligging Wittelterbrug (29.2.25a): buurtschap in de gemeente Westerveld (tot 1998 Diever) ten zuiden van Diever, ten zuidwesten van Dieverbrug en ten noorden van Uffelte aan de Drentse Hoofdvaart en de autoweg N371 (Assen-Meppel) rond de gelijknamige brug. Ten noorden ervan ligt Wittesheuvel, ten zuiden de Witteltermade (weidegebied) met de gelijknamige weg. Aan de oostkant stroomt de Oude Vaart. Langs de Oude Vaart vinden we een betonnen geschutskoepel uit WOII met bijbehorend ‘Duits Matras’.

Dorpsvisie: nee

Klik voor ontsluiting via de kaart