29.2.21   Dorpspaspoort Wateren
 

Naam: Wateren

Dorpstype: woondorp, een buurtschap

Hoofdfunctie en eventuele accenten: naast de functie wonen, is er veel recreatieve bedrijvigheid aanwezig in de vorm van bungalowparken.

Aantal inwoners: circa 240

Kenmerken en ligging: buurtschap aan de gelijknamige weg ten noorden van Diever, ten westen van Hoogersmilde en ten zuidoosten van Zorgvlied. Onderscheiden in Groot Wateren (oosten) ter weerszijden van de Vledder Aa en Klein Wateren (westen) richting Zorgvlied. In 1493 wordt Wateren vermeld. De plaatsnaam is samengesteld uit waet = nat en horn = hoek; de betekenis luidt derhalve: natte hoek. In 1893 werd Wateren-Zorgvlied een parochie, naast Vledder, in de ontginningen tegen de Friese grens. Dit was het werk van Lodewijk Guillaume Verwer, die in villa Castera Vetera, door hem omgedoopt in Huize Zorgvlied, voor de rooms-katholieke bevolking een huiskapel inrichtte. Castera Vetera maakte deel uit van het landgoed Groot en Klein Wateren, dat Verwer in 1879 kocht van De Ruyter de Wildt. Deze had het daarvóór met het Landbouwkundig Instituut in dat gebied aangekocht van de Maatschappij van Weldadigheid.
Onderdelen uit de landinrichtingsstructuur verwijzen terug naar de in aanzet vroeg 19e eeuwse landinrichting en ontginning uit de beginperiode van de Maatschappij van Weldadigheid en het hierdoor onstane kolonielandschap (zie ook: 29.2.8. Frederiksoord-Wilhelminaoord). Van toepassing is tevens hetgeen onder ‘kolonielandschap’ is bepaald in het Bestemmingplan Buitengebied en het daaraan gekoppelde beeldkwaliteitplan.

De kern is gelegen in de zone landbouw, natuur en recreatie. Gelegen tussen grote natuurcomplexen.

Dorpsvisie: nee

Klik voor ontsluiting via de kaart