29.2.20   Dorpspaspoort Vledderveen
 

Naam: Vledderveen

Dorpstype: dynamisch dorp

Hoofdfunctie en eventuele accenten: naast de hoofdfunctie wonen, zijn ook een basisschool en een ondersteund dorpshuis aanwezig.

Aantal inwoners: circa 230

Kenmerken en ligging: dorp ten noordwesten van Vledder, ten noorden van Frederiksoord, ten noordoosten van Wilhelminaoord en ten oosten van Noordwolde-Zuid (Frl.) nabij de provinciegrens met Fryslân. Het landschap is ontstaan door de invloed van de mens: vervening, ontginning en de kolonies van weldadigheid (1818-1824). Het Vledderveen werd aangepakt in 1780 door de gebroeders Heloma uit Heerenveen. Het gebied werd door middel van wijken vanuit Fryslân ontsloten.

Vledderveen ontstond als als ‘bannelingendorp’ vanuit de kolonies van Weldadigheid. Vledderveen ontwikkelde zich na 1850, toen ontslagen en gedeserteerde kolonisten met veel kinderen uit Frederiksoord en Wilhelminaoord zich vestigden in dit moeras- en veengebied. De leefomstandigheden waren slecht, waardoor de Maatschappij van Weldadigheid zich genoodzaakt zag haar zorg over deze oud-kolonisten uit te breiden. Koopman P.W. Janssen schonk geld voor de aanleg van een weg (later naar hem genoemd) en een waterleiding door Vledderveen. Het werk was in 1903 voltooid. Daarna startte men de ontginning, ook grotendeels door Janssen gefinancierd. In 1909 werd er een school gebouwd; daaromheen ontstond de dorpskern. Landmarks buiten Vledderveen zijn de kolonieboerderij 'Immer Moed' (20 ha), gebouwd tussen 1920 en 1925 voor de opleiding van kolonistenkinderen tot boer; boerderij 'Werkhorst' uit 1914, in 1918 aangekocht door de Maatschappij van Weldadigheid. Beide boerderijen liggen op de rand met de kolonie Boschoord. Onderdelen uit de landinrichtingsstructuur verwijzen terug naar de in aanzet vroeg 19e eeuwse landinrichting en ontginning uit de beginperiode van de Maatschappij van Weldadigheid en het hierdoor onstane kolonielandschap (zie ook: 29.2.8. Frederiksoord-Wilhelminaoord). Van toepassing is tevens hetgeen onder ‘kolonielandschap’ is bepaald in het Bestemmingplan Buitengebied en het daaraan gekoppelde beeldkwaliteitplan.

De kern is gelegen in de zone landbouw en recreatie.

Ontwikkelingen omtrent voorzieningen: vanuit actief dorpsleven is in 2012 een pilot zelfbeheer openbaar groen opgestart.

Ontwikkelingen omtrent wonen: er is een harde capaciteit voor zes woningen aanwezig op het voormalige sportveld. Daarnaast zijn nog 17 woningen mogelijk te realiseren.

Dorpsvisie: nee

Klik voor ontsluiting via de kaart