5.1   De gemeentelijke basisverantwoordelijkheid voor economie en werken
 

Een van oudsher belangrijke economische peiler, is recreatie en toerisme. Als gemeente Westerveld kampen we met een teruglopend aantal overnachtingen, weinig attracties en matige horecafaciliteiten. Er is sprake van de zogenaamde ‘verblijfsrecreatieparadox’: het aanbod van verblijfsrecreatieve voorzieningen overtreft de vraag. Daarnaast vindt op een aantal (verblijfs)recreatieve bedrijven geen vernieuwing meer plaats. Zeker in het buitengebied betekent dit een risico met betrekking tot de ruimtelijke kwaliteit. Ontwikkelingen zoals uitponding en permanente bewoning dienen voorkomen te worden. Een versterking van de sector is noodzakelijk. We hebben hiervoor de doelstellingen geformuleerd:

  1. een toename van de toeristisch recreatieve bestedingen, zowel door een toename van de bestedingen per persoon als door een groter aantal personen naar de gemeente te trekken;
  2. het verhogen van het kwaliteitsniveau van het aanbod in de gemeente Westerveld om zo duidelijker doelgroepen aan de gemeente te binden die passen bij het hoge kwaliteitsniveau van de omgeving.

   

Vergroten van het kwalitatief aanbod van voorzieningen:
We streven ernaar, het aanbod en de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen omhoog te brengen. Zo worden bezoekers langer aan de gemeente gebonden en wordt het bestedingsniveau verhoogd en komt de uitstraling en doelgroep in lijn met de kwaliteiten van het gebied. De aanwijzing van Zuidwest Drenthe als LEADER-gebied 2014-2020 biedt hiertoe kansen.

Verbinden dorpen, landschap, natuur en regio:
We streven naar het aanbrengen van meer samenhang in het aanbod van routes en arrangementen, tussen de twee Nationale Parken, dorpskernen, het buitengebied en de omringende gemeenten. Hierdoor blijven bezoekers langer in het gebied en gaan bestedingen omhoog. Bezoekers komen dan ook vanuit de Kop van Overijssel naar Westerveld en de toeristische druk verspreidt zich over een ruimer gebied.

Evenementen:
Als gemeente willen we betrokken zijn en faciliterend optreden waar het gaat om het aantrekken en organiseren van evenementen. Deze zijn belangrijk omdat zij grote aantallen bezoekers naar de gemeente trekken en omdat zij in brede kring publiciteit generen en daarmee het imago van de gemeente bepalen.

Grond-/bevolkingsgebonden economie:

  • landbouw: de landbouw is een belangrijke werkgever in de gemeente en moet dat ook blijven. Tevens is het een bepalende factor in het landschap. De sector biedt ook toeristische- en woonmogelijkheden. Als gemeente streven we daarom een gezonde en passende landbouw na;
  • bedrijventerreinen: voor de gemeente is de aanwezigheid van gezonde lokale bedrijven (gericht op de Westerveldse bevolking en met overwegend Westerveldse werknemers) belangrijk. Ondernemers hebben er belang bij dat ook in de toekomst passende ruimte aanwezig is. Voor beide partijen is het belangrijk dat de bedrijventerreinen een passend kwaliteitsniveau hebben, de terreinen zo min mogelijk het landschap aantasten en een goede ontsluiting hebben. Tevens moet worden gekeken naar de juiste locatie voor een bedrijf: in de kern of op een bedrijventerrein;
  • natuur en landschap: deze belangrijke dragers zijn essentieel en moeten worden behouden. De regelgeving moet echter niet zodanig behoudend zijn dat de economische vitaliteit voor de toekomst wordt geschaad. De opgave is om de kwaliteiten te behouden door juist gericht te ontwikkelen. Alleen dan vormt natuur en landschap een onderdeel van de groene economie.

Voor aanvulling en onderbouwing van deze hoofdlijnen verwijzen we graag naar de Beleidsnota Lokale Economie.

Voor de hoofdlijn en de andere elementen van het beleid voor economie en werken verwijzen we graag naar de volgende onderdelen: