29.2.7   Dorpspaspoort Eemster
 

Naam: Eemster. Beschouwd in combinatie met Geeuwenbrug. Dit is vanuit cultuurhistorisch perspectief niet geheel te onderbouwen het zijn immers een lint- en een kanaaldorp met ieder een geheel eigen dynamiek. Functioneel is er echter wel sprake van een noemenswaardige samenhang, waardoor ze tezamen functioneren als een dynamisch dorp. 

Dorpstype: dynamisch dorp

Hoofdfunctie en eventuele accenten: naast de hoofdfunctie wonen is in Eemster een basisschool aanwezig, evenals een ondersteund buurthuis. Daarnaast in er bedrijvigheid en werkgelegenheid in de recreatie, vooral in Geeuwenbrug.

Aantal inwoners: circa 140 in Eemster (en circa 390 in Geeuwenbrug)

Kenmerken en ligging: Eemster is een es-wegdorp en ligt ten noordoosten van Dwingeloo en behoorde tot 1812 bij de gemeente Diever. Ten noorden ervan liggen de Eemster-es en de Eemsterkamp, waardoor de gelijknamige weg loopt. Ten zuiden liggen de hooi- en weidelanden. Aan de oostzijde van het buurschap lag tot de jaren ‘60 van de vorige eeuw een groot heideveld. Een klein restant is nog aanwezig. De middeleeuwse structuur van Eemster is nog goed te herkennen op de Kadastrale Minuut van 1832. De verschillende door wegen omgeven erven liggen als ‘eilandjes’ bij elkaar. Oorspronkelijk bestonden deze eilandjes uit één erf. Hiervan waren in 1832 nog zes aanwezig. Het klooster in Ruinen bezat in de dertiende eeuw in Eemster het goed Waderkinge, dat drie spint belasting afdroeg.
Eemster ligt in de landschap- en recreatiezone, aan de zuidkant is sprake van dynamisch landschap. Er is een zoekgebied voor een ecologische passage gelegen.

Ontwikkelingen omtrent voorzieningen: de openbare basisschool blijft zo lang mogelijk open. Het buurthuis wordt ondersteund met openbare middelen.

Dorpsvisie: nee

Klik voor ontsluiting via de kaart