11.1   Bewonersconsultatie
 

Vooraf

Voor de structuurvisie heeft de gemeente Landerd een uitgebreid participatietraject doorlopen. De bewoners zijn middels een ansichtkaart op de hoogte gesteld van de start van het project. Deze kaart is huis aan huis bezorgd in de gemeente. Alle inwoners zijn uitgenodigd om hun mening te geven over het toekomstig ruimtelijk beleid in de gemeente middels het invullen van een enquête online. Ruim 500 bewoners hebben van deze oproep gebruik gemaakt, hetgeen een prima resultaat is.

Na het opstellen van het concept-visiegedeelte heeft er een uitgebreide consultatieronde plaatsgevonden. In iedere kern en het buitengebied is een informatieavond georganiseerd, waarbij de bewoners met een deel van de projectgroep en de opstellers van de structuurvisie in discussie konden gaan over de inhoud van de structuurvisie. Door onvoorziene omstandigheden (een regionale stroomstoring) zijn de kerken Reek en Schaijk uiteindelijk samengevoegd. Hoewel de opkomst van deze avonden laag was, heeft het wel geleid tot interessante discussies.

Hieronder wordt dieper ingegaan op de enquêteresultaten en de uitkomsten van de verschillende discussies met bewoners van de gemeente Landerd.

Enquête

  • Ruim 500 personen hebben gehoor gegeven aan de oproep om de online enquête in te vullen. Van deze groep woont 90% al langer dan 10 jaar in de gemeente Landerd en 85% daarvan al langer dan 10 jaar in dezelfde kern. Er is in de enquête niet gevraagd naar persoonlijke gegevens als leeftijd en geslacht.
  • Ruim 60% van de respondenten is geboren en getogen in de gemeente of heeft een partner uit deze gemeente gevonden en woont zodoende in Landerd. Slechts 16% van de respondenten is in Landerd komen wonen vanwege werk of een eigen bedrijf.
  • Uit de reacties blijkt dat de meeste mensen wel langer in Landerd willen blijven wonen. Van hen geeft 85% aan een eventuele verhuizing pas na 6 jaar of langer te zien gebeuren. De reden van een eventuele verhuizing is voornamelijk het ouder worden, hoewel bijna éénvijfde van de respondenten ook aangeeft dat de afnemende leefbaarheid een reden kan zijn. Als men gaat verhuizen, dan geniet in bijna de helft van de gevallen, de gemeente Landerd de voorkeur.
  • Bijna 80% van de respondenten gebruikt de winkels voor dagelijkse boodschappen in de eigen kern. Een even groot aantal gebruikt ook de eerstelijns zorgvoorzieningen binnen de eigen kern. Iets minder dan de helft gebruikt ook de winkelvoorzieningen voor niet-dagelijkse goederen zoals bruin- en witgoed. Opvallend is dat minder dan de helft (44%) van de respondenten aangeeft gebruik te maken van de sportvoorzieningen. Het is niet te achterhalen waarom dit laag scoort. Een indicator kan de gemiddelde leeftijd van de respondenten zijn. Hier is echter niet om gevraagd, maar gezien het feit dat slechts 16% aangeeft van schoolvoorzieningen gebruik te maken, kan het zijn dat de gemiddelde leeftijd van de respondenten wat hoger ligt.
  • Alle respondenten maken gebruik van voorzieningen buiten de eigen kern. Bijna de helft van hen maakt daarbij gebruik van winkels in niet-dagelijkse goederen.
  • Van de respondenten is 75% tevreden of zeer tevreden over het voorzieningenniveau in de kern. De meest gemiste voorziening is de winkel met niet-dagelijkse boodschappen zoals bruin- of witgoed, schoenen of mode.
  • Eenderde van de respondenten werkt momenteel niet (meer). Er is geen specificatie gemaakt wat de reden hiervan is (pensioen, arbeidsongeschikt, werkeloos). De grootste groep respondenten werkt buiten de gemeente Landerd (42%).
  • Bijna de helft (41%) van de respondenten heeft een inkomen op modaal niveau. Ongeveer eenvijfde wenst geen antwoord te geven op deze vraag en 3% zit op bijstandsniveau.
  • Van de respondenten die een eigen bedrijf hebben, heeft het grootste deel (69%) dit al langer dan tien jaar en ook op dezelfde plek (68%). Eenderde van deze groep denkt binnen 5 jaar uitbreidingsruimte nodig te hebben, hetgeen in de helft van de gevallen gevonden moet worden grenzend aan de huidige plek. Eén op de elf respondenten binnen deze groep zoekt op termijn een nieuwe plek voor zijn bedrijf buiten de gemeente Landerd.
  • De algemene tevredenheid onder de respondenten is uitstekend. Maar liefst 89% geeft aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de directe woon- en leefomgeving. Voor de gemeente als geheel vindt men de openheid en agrarisch karakter van het buitengebied het belangrijkst (respectievelijk 57% en 48%).
  • De sociale binding binnen de woonomgeving is goed, zoals 75% van de respondenten aangeeft.
  • De meeste respondenten (88%) zijn niet afhankelijk of zelfs onafhankelijk van het openbaar vervoer. Opvallend is dan wel te noemen dat van hen dan toch 40% ontevreden of erg ontevreden is over het openbaar vervoer.
  • De afhankelijk van de fiets of verplaatsing te voet is laag (28%), de tevredenheid over de voorzieningen hieromtrent zijn hoog (85%).
  • Het grootste deel van de respondenten is afhankelijk van vervoer per auto. Van hen geeft 77% aan afhankelijk of zeer afhankelijk te zijn van het autovervoer. Tegelijkertijd is de tevredenheid ook hoog: maar liefst 92% van de respondenten is hier tevreden tot zeer tevreden over.

Informatieavonden

  • De informatieavonden bevestigen de algemene tevredenheid van de bewoners. Er zijn uiteraard kritische kanttekeningen, maar over het algemeen zijn de bewoners tevreden.

  • Ten aanzien van wonen zien de bewoners de problemen voor wat betreft lange leegstand en te dure woningen voor starters. Gevraagd wordt om kritisch naar nieuwbouwplannen te kijken, voornamelijk Akkerwinde (Schaijk) en Repelakker (Zeeland).
  • Er is nadrukkelijk behoefte aan ouderenwoningen, maar het handhaven van de jeugd in de kernen is ook van belang!
  • De inwoners zijn niet unaniem of het moment waarop ze een ouderenwoning willen betrekken: is dat als ze 65 zijn of pas bij 85? Dit zegt veel over het type en de aantallen van dergelijke woningen.
  • In Schaijk is een kleinschalig initiatief ten aanzien van zorgwoningen opgezet. Dit verdient navolging, aldus de inwoners.

  • De bewoners zijn over het algemeen tevreden over de voorzieningen in het dorp. In Reek is het gebrek aan voorzieningen een probleem, vooral als mensen ouder worden. Het is echter belangrijk dat mensen toegang tot voorzieningen hebben, deze hoeven dan niet persé in het dorp zelf te zijn.
  • In de andere dorpen moet het voorzieningenniveau zoveel mogelijk in stad blijven. Er zijn verschillende discussies gevoerd over wiens verantwoordelijkheid dit is. Van de ondernemers zelf? Van de bewoners (zij moeten immers kopen) of van de overheid (door het voeren van stimulerend beleid of wellicht zelf participeren?).

  • Het buitengebied moet open en agrarisch zijn en blijven. De bewoners maken zich wel zorgen over de volksgezondheid als gevolg van een grote Q-koorts uitbraak die nog vers in het geheugen ligt. De mogelijkheden om te ‘boeren’ moet echter wel aanwezig blijven.
  • De aanwezigen verschillen van mening over de Maashorst. Enige toeristische aantrekkingskracht mag het gebied wel hebben. Sommigen zien de Maashorst meer als een recreatiegebied voor de Landerdse mensen zelf. Anderen hebben grootschaligere recreatieve ideeën voor het gebied. De recreatiemogelijkheden in de Maashorst moeten wel in relatie staan tot het voorzieningenniveau in de kernen (bijvoorbeeld ten aanzien van horeca).

  • Over het vervoer in de gemeente zijn de meeste aanwezigen tevreden. Ten aanzien van het openbaar vervoer is er nog wel een wens om straks rechtstreeks naar het nieuwe ziekenhuis in Uden te kunnen. Nu is dat nog een behoorlijke omweg.
  • Enkele aanwezigen zien nog wel iets in extra fietspaden in het buitengebied, meer recreatief van aard. Daarbij geldt dan ook dat er sommige voorzieningen ook wenselijk zijn (bankjes, afvalpunten, etc).