1.1.1   Verkenning ontwikkelingsmogelijkheden in scenario's
 

Om grip te krijgen op de wenselijke maar ook realistische ontwikkelingsrichting van Westerveld, zijn in enkele werkbijeenkomsten de kansen en mogelijkheden verkend. Hierbij is een regionaal perspectief gehanteerd. Er is gewerkt vanuit drie invalshoeken: iedere keer wordt met een andere bril naar Westerveld gekeken en getracht om de ontwikkelingsrichting vanuit die invalshoek te beschrijven. Dit heeft geleid tot extreme ontwikkelingsrichtingen, die op zichzelf niet realistisch zijn. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel, om grip te krijgen op de hoofdlijn (het accent) van de ontwikkelingsrichting. Bij ieder scenario komen aspecten gerelateerd aan ruimtelijke kwaliteit aan de orde, maar ook programmatische vraagstukken, zoals ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreatie. Hierna zijn deze scenario's toegankelijk gemaakt. Ieder scenario is gevisualiseerd in een kaartbeeld.  

Wat is nu de meest wenselijke ontwikkelingsrichting? De drie scenario's zijn niet verenigbaar met elkaar. Onderstaand abstract kaartbeeld geeft het resultaat van de integratiepoging van de drie 'brillenkaarten'. Voor een beschrijving van de kaart wordt verwezen naar de links hierboven.

Na een realistische afweging van de daadwerkelijke kansen, knelpunten en mogelijkheden is het (duurzaam) structuurbeeld ontstaan zoals opgenomen en beschreven in de volgende paragraaf. Dit (duurzaam) structuurbeeld vormt de structuurvisiekaart voor de gemeente Westerveld. Het geeft richting aan ontwikkelingen op hoofdlijnen en daarbij ook de kaders die bewaakt moeten worden.

  • Duurzaam structuurbeeld: drie zones met accenten in ruimtelijke kwaliteit (1.1.2)
  • Hoofdkoers voor de kernen: programmatische accenten voor wonen en voorzieningen (1.1.3)